- Internt - - Lokalt - - Kinnekulle - - Nytto - - Övrigt -
  ««  Till ettan     ««  Till nyhetsarkivet  


[ 010412 ]
Högre skatt på gamla bilar

De nyare bilar är både miljövänligare och trafiksäkrare, och för att så en nyare fordonspark i landet så vill näringsministern nu ta hjälp av fordonsskatter som höjs med bilarnas ålder, förbud mot äldre bilar i stadskärnorna och nya skrotningspremier.

Detta anser inte Motormännens Riksförbund vara något bra förslag, det bara blir en marginell miljöeffekt och en katastrof för de ekonomiskt svaga hushållen, då huvuddelen av ägarna till de äldre fordonen av medlemmar i LO-kollektivet. Man menar även att en höjning av fordonsskatten kan få allvarliga konsekvenser för bland annat låginkomsttagare, ensamstående kvinnor och glesbygdsbor.

Näringsministern vision är att alla bilar skall vara lika miljövänliga och säkra som dagens bästa nybilar, och detta inom tio år. För att nå dit så förslås det att fordonsskatten skall öka med bilens ålder, erfarenheter från andra länder skall ha gett den effekten, exempelvis från Danmark där man bara erbjöds skrotningspremie under begränsad tid. Premien i Sverige är dock lägre erbjuds hela tiden, vilket kanske inte ger samma effekt. Man vill även göra det möjligt för kommuner att förbjuda äldre och miljömässigt sämre bilar i stadskärnor.

««  Tillbaka till förra sidan