- Internt - - Lokalt - - Kinnekulle - - Nytto - - Övrigt -
  ««  Till ettan     ««  Till nyhetsarkivet  


[ 010411 ]
Mer om Arn-projektet

Nu kommer snart en bok om tiden efter Arn, och även om Arn-epoken är över i Jan Guillous skrivande så fortsätter han med ännu en historisk roman, med Birger Jarl i fokus.

Riddare vid återinvigningen av Forshems kyrka i fjol.

Det pågår mycket när det gäller Arn i Skaraborg, det har bl.a. påbörjats utbildning av Arn-guider, skyltförbättringar, nya utställningar och det finns planer på att göra en kortfilm om Arn-orterna. En handbok har sammanställs för researrangörer, en manual anpassad för Arn-resor med guider, matställen, skådisar, förslag på färdvägar mm, som skall vara till hjälp för turistbyråer och andra som tar emot bokningar på Arn-resor.

Det kostar en hel del pengar att genomföra förbättringar och skapa mervärde för turisterna, runt 1,5 miljoner. Västergötlands Museum har ansökat om ett "Arn-bidrag" hos kommuner och region, men även fonder, och sponsorer skall uppvaktas, Västergötlands Fornminnesförening har gett projektet 50 000 kr. Även Länsförsäkringar Skaraborg stödjer projektet som första privata företag.

I Forsvik satsas det extra på Arn denna säsong och man håller som bäst på att ta fram utställningen om Arn och hans folk. Här pågår även hjulångarbygge, sommarteater och en rad andra aktiviteter, allt öppnas den 4 juni av Jan Guillou.

Det råder allmänt besöksstopp på borgruinen Aranäs då Vänerns vattennivå har gjort fornlämningsområdet ömtåligt. Dessutom försvårar hotet om mul- och klövsjuka turistandet i Årnäs, och vi får räkna med besöksförbudet hela 2001. Här planeras också anläggningsarbeten som ska förbättra för såväl turister som boende.

Det blir medeltidsdagar i Skara 12-13 maj, mycket sång och musik och start på en spel-turné med medeltida tävlingsmoment, detta är hämtat från Guillous böcker och har fått arbetsnamnet "Arn-spelen". Det blir tävlingar i skytte med långbåge, yxa och svärd mm, där allmänheten också kommer att kunna delta. Spelen återupptas sen på andra orter under sommaren med final i Forsvik i augusti.

Läs mer om Arn på http://www.skaramus.se/arn/arnstart.html

««  Tillbaka till förra sidan