- Internt - - Lokalt - - Kinnekulle - - Nytto - - Övrigt -
  ««  Till ettan     ««  Till nyhetsarkivet  


[ 010410 ]
Många kommunala hemsidor
är dåliga

Svenska Kommunaltjänstemannaförbundet, SKTF, har nyligen presenterat en ny rapport där hemsidorna i alla landets kommuner undersökts och utifrån en rad kriterier bedömts hur bra de är på att nyttja nätet till demokratiska processer/medborgardialog och till service åt medborgarna. Sammanfattningsvis kan sägas att kommunerna är bättre på offentlig service än demokratiska processer på nätet.

Det man kom fram till var inte något direkt positivt, kommuner fyller sina hemsidor med turistinformation och pr som knappast riktar sig till de egna invånarna, samtidigt är satsningen på kommunal service och dialog med de egna väljarna minimal på nätet. Slutsatsen blev att kommunerna är väldigt dåliga på att öka väljarnas inflytande med hjälp av Internet.


Bilden publicerad med tillåtelse från SKTF

Det visade sig också att många sidor var svåra att navigera på, tråkiga, sällan uppdaterades och det var även ofta svårt att få ut blanketter och handlingar, och bara 15 procent av kommunerna har ett debattforum.

Karlsborgs hemsida placerade sig som 12:e sämsta i landet och fick bara godkänt på 12 punkter av 55 möjliga, men dom är inte ensamma, bara fyra av Skaraborgs kommuner klarade mer än 50% av kraven, bäst var Lidköping med 65 %.

Det som är bäst på de kommunala hemsidorna är information om nya jobb, lediga bostäder, fritidsverksamhet och information om företag, och nästan alla kommuner var mycket bra på att berätta om och göra reklam för sina turistsatsningar och anläggningar som finns inom kommunen, så målgruppen verkade vara besökare till kommunen snarare än deras egna medborgare.

De små kommunerna kanske skulle kunna skapa något bättre om de gick samman om de resurser som finns och även hade en gemensam IT-ansvarig med rätt kompetens istället för en i varje kommun.

Variationerna mellan kommunerna är stora och många kommuner tycks vara beroende av eldsjälar för att arbetet ska fungera och det är långt i från tillfredsställande, säger SKTF:s förbundsordförande.

Bäst på demokratiska processer:
Tranemo kommun (uppfyllde 70% av kriterierna)

Sämst på demokratiska processer:
Munkfors (uppfyllde 0% av kriterierna)

Bäst på offentlig service:
Tjörn och Orust (uppfyllde båda 81% av kriterierna)

Sämst på offentlig service:
Ragunda (uppfyllde 10% av kriterierna)

Bäst totalt på demokratiska processer och offentlig service:
Tranemo och Göteborg (uppfyllde båda 72% av kriterierna)

Sämst totalt på demokratiska processer och offentlig service:
Ragunda (uppfyllde 7% av kriterierna)

Så här uppfyllde våra närmaste kommuner de 55 ställda kriterierna:

Kommun
Antal uppfyllda kriterier
Procent
Lidköping
35
65%
Skövde
31
57%
Mariestad
24
44%
Götene
18
33%
Skara
18
33%
Vara
18
33%

Trots att Götene kommuns hemsida fick ett procenttal på 33%, vilket i sig är rätt normalt bland landets kommuner, så gjorde man ett rejält lyft i fjol då man uppgraderade till den nuvarande sidan, hade den gamla varit kvar så hade man nog fått ett betydligt lägre procenttal.

««  Tillbaka till förra sidan