- Internt - - Lokalt - - Kinnekulle - - Nytto - - Övrigt -
  ««  Till ettan     ««  Till nyhetsarkivet  


[ 010407 ]
Bruksmuseum på gång i Falkängen

I nästan ett sekel påverkade cementindustrin i Hällekis invånarnas liv och leverne, hela samhället är uppbyggt runt det gamla bruket. Epoken tog slut 1979 då Cementa lade ner sin verksamhet i Hällekis.

Men nu finns det planer på att återuppliva cementepoken genom att anordna ett bruksmuseum i Falkängen. Bakom projektet står Falkängens nye arrendator Stefan Johansson som också ställer en lokal till förfogande.

Projektet är ännu så länge i inledningsfasen och för att kunna samla in dokumentationsmaterial om brukets historia hoppas man på att tidigare anställda på cementfabriken vill delta i projektet, en första förfrågan har redan skickats ut men alla som på något sätt vill medverka i projektet är välkomna. Vänermuseet i Lidköping ställer är villiga att ställa med hjälp och råd då de är vana vid historisk dokumentation.

Om projektet skall gå att genomföra är det av yttersta vikt att lokalbefolkningen involveras och ställer upp, då det är bland dessa som kunskapen om cementepoken finns, först då kan det bli verklighet av ett bruksmuseum i Falkängen.

««  Tillbaka till förra sidan