- Internt - - Lokalt - - Kinnekulle - - Nytto - - Övrigt -
  ««  Till ettan     ««  Till nyhetsarkivet  


[ 010302 ]
Det blir lodjurs- och varginventering i helgen

På söndags morgon drar ca 3000 jägare ut i skogen för att inventera lodjur och varg i Västra Götalands län. Snöförhållandena och rådande väderlek möjliggör nu att stora delar av länet kan inventeras. Undantag är Landskapet Dalsland som p.g.a. pågående lodjursjakt och att området som sådant har genomfört tidigare inventeringar. Dock kommer de vargspår som spontant blir funna att följas upp i Landskapet Dalsland. Det är inte bara lodjursspår som kommer att räknas utan också eventuella vargspår. Jägareförbundet i Västra Götaland, som organiserar inventeringen, har sedan i mitten av januari legat i beredskap för att starta inventeringen. Visserligen var sista helgen den 24-25/2, men för en gångs skull har vi nu bra förhållandena.

Senast Västra Götalands län inventerades var den 12 mars år 2000. Förhållandena från denna inventering var inte idealiska och stora delar av länet kunde inte inventeras p.g.a. snöbrist. Inventeringsresultaten kommer att ge signaler om lostammen har spridit sig söderut och ökat, minskat eller befinner sig på en stabil nivå. Även förekomst av varg kommer att dokumenteras under helgens inventering.

En telefonkedja har redan satts igång och det är ett intensivt och omfattande arbete som ca 3000 jägare kommer att utföra. Många mil kommer att köras och en hel del skidåkning blir det, en arbetsinsats som jägarkåren gör helt frivilligt och gratis. Varje spårlöpa kommer att bakspåras och dokumenteras på kartor. På så sätt kan antalet individer av lo och varg räknas.

Inför årets lodjursjakt sänkte Naturvårdsverket länets ansökan på 8 djur till endast två lodjur och endast landskapet Dalsland ingick. Detta gjorde man bl.a. därför att länet i stort inte har färska inventeringsresultat. Detta understryker verkligen hur viktigt det är att motivera jägarna att ställa upp inför helgens arbetsinsatser. Om inventeringsresultaten visar att länet har gott om lodjur kommer Jägareförbundet Västra Götaland omgående att göra en tilläggsansökan om att fler lodjur ska få fällas.

Praktiskt så kommer inventeringen att genomföras på följande sätt:
Den snö som kommer gör det möjligt att hitta och följa spåren efter lodjur och varg. Jägarnas uppgift är att hitta och bakspåra alla spår av lodjur och vargar. Hela spårlöpan måste bakspåras fullt ut till den punkt där djuret befann sig under senaste snöfallet d v s spåret är översnöat, för att man säkert skall kunna skilja olika individer från varandra. Detta ställer stora krav på de personer som bakspårar, djuren kan röra sig flera mil under ett dygn! Alla spår kontrolleras av särskilt utbildade spårtolkar i varje jaktvårdskrets.

Efter inventeringen skall resp. jaktlag snarast, oavsett man funnit spår eller inte, rapportera detta till den ansvarige i jaktvårdskretsen som sammanställer uppgifterna och skickar resultatet till Svenska Jägareförbundet i sitt län.

För ytterligare information eller synpunkter kontakta någon av följande personer som ansvarar för länets lodjursinventeringen.

Benny Nilsson, Jaktvårdskonsulent och rovdjusansvarig i Västra Götaland. Telefon: arb 0521-40060, 070-3300652

Göte Johansson, Ordförande i Jägareförbundet i Norra Älvsborg. Mobil: 070-2322402

««  Tillbaka till förra sidan