- Internt - - Lokalt - - Kinnekulle - - Nytto - - Övrigt -
  ««  Till ettan     ««  Till nyhetsarkivet  


[ 010220 ]
Turistvänligare Kinnekulle

Som bilande turist stannar man gärna till vid en fin rastplats för att t.ex. fika eller äta en bit mat, rastplatsen bör ligga i en naturskön omgivning gärna med fin utsikt, vara välskött och ha ett flertal campingbord uppställda, några gärna under tak om vädret är dåligt, att det sen finns en serviceanläggning med toalett, soputrymme och eventuellt även dusch är något som bara skall finnas på en modern rastplats.

Runt om i landet finns ett flertal sådana här platser, men i Norge är det ännu mer utbyggt och man behöver inte åka så värst länge för att finna en bra plats. Men hur är det på det natursköna Kinnekulle, här finns ett flertal fina platser med en utsikt som är bedårande, men var hittar vi rastplatserna?

Visst finns det rastplatser, men de är inte mycket mer än så, i några fall finns några gamla bord uppställda och en soptunna och på några ställen informationstavlor, men var hittar vi toaletterna och övrig bekvämlighet.

Det är dåligt ställt med denna turistservicen på Kinnekulle, nog borde det väl i alla fall finnas åtminstone ett par rast/trafikplatser i Kinnekulle området. Utsiktsplatsen mellan Hällekis och Medelplana är en perfekt plats att anlägga en turistserviceanläggning på, andra ställen som passar bra för detta ändamål är vid Källby hallar och naturligtvis uppe på Kinnekulle, förslagsvis på parkeringen vid "Dimbo".

Ett par tre ställen med väl ordnade rastplatser skulle höja Kinnekulles turist status en hel del, för de bilande turisterna letar med ljus och lykta efter bra ställen att stanna till på, finns det inga bra platser i området åker de helt sonika vidare tills de hittar något som passar. Nu talar vi förstås om de turister som inte har Kinnekulle som dagens mål, utan de som passerar förbi, de kan lockas att stanna kvar i området om de träffar på en utsökt rastplats med alla bekvämligheter och bra information om vad som finns att se och uppleva.

En satsning på att anlägga några kompletta rastplatser skulle med säkerhet visa sig ge återbäring relativt snart.

En plats som jag missade tidigare är ju naturligtvis någonstans vid sjökanten mellan Hällekis och Hellekis hamn, sommarens solnedgångar och en fin utsikt över Kinneviken och Kållandsö är en perfekt kombination med en rastplats, och här måste det finnas ett flertal grillplatser anordnade, de kommer utan tvekan att bli väldigt populära.

Skall det satsas på en bestående turism på Kinnekulle är bra rastplatser något som man måste ha med i planerna, utan dessa missar man många besökare. Bra rastplatser är även något som förmedlas och tipsas från person till person, om någon hittar ett ställe som är utöver det vanliga rekommenderar han det gärna till vänner och bekanta, och på så vis dras det hit ännu mer turister.

««  Tillbaka till förra sidan