- Internt - - Lokalt - - Kinnekulle - - Nytto - - Övrigt -
  ««  Till ettan     ««  Till nyhetsarkivet  


[ 010219 ]
"Antensagan" föreställning med Björn J:son Lindh och Leif Olson

I vår kommer flöjtisten och kompositören Björn J:son Lindh och berättaren och regissören Leif Olson att erbjuda föreställningar av Antensagan, i Västsverige.

En legend om riddaren Gomer, sjöjungfrun Anta och bl a varför Gräfsnäs står i ruiner.

Berättelsen:
I forntiden bodde en riddare, Gomer, på borgen Loholm vid Anten. Samtidigt bodde en jätte, Åland, på andra sidan sjön. Jätten älskade sjöjungfrun Anta i Antens djup, och hade av henne lovats lycka och framgång så länge han var henne trogen. Men jätten förälskade sig i en människa, den fagra Viveka, som han bortförde, efter att ha bränt gården och dödat hennes far. Han mötte Gomer som lyckades döda honom och rädda jungfrun som Gomer gifte sig med och levde lycklig med på Loholms slott (nuvarande Gräfsnäs) tills sjöjungfrun Anta en dag hämnades sin älskares död på det gruvligaste sätt genom att tvinga ned riddaren i Antens djup. Än finns en sten invid Anten som kallas Gomers sten.

Den skrevs 1925 och har aldrig spelats upp tidigare. Den är dramatisk och gripande och mycket väl skriven i versform av Sven Brovall.

Leif Olson har specialiserat sig på historiska dramer och har under året skrivit om och regisserat Torpaspelet vid Torpa stenhus, samt skrivit och regisserat Vägen till Husaby, vid Husaby kyrka samt gjort en mängd kulturprogram och uppläsningar för Sveriges Radio.

Björn J:son Lindh och Leif Olson började sitt samarbete för ett par år sedan med program på Läckö slott, och har fascinerats av denna romantiska vershistoria. Det blir flöjtmusik och stämningsmusik till uppläsningen, samt i vissa fall dans och mim. Föreställningen tar ca 75 minuter. Dekor: Edna Cers

Efter föreställningen fortsätter vi på Brännebrona Värdshus 5 km norr om Götene längs E20, med musik av Björn och möjlighet att ta en bit mat, eller lite soppa och tilltugg ā 60 kr. Från ca kl 21 och framåt. För dem som vill övernatta erbjuder värdshuset just för detta tillfälle rum för 150 kr, vilket är mindre än hälften av ordinarie pris. (Brännebrona Värdshus är Björn J:son Lindhs favorithotell.)

««  Tillbaka till förra sidan