- Internt - - Lokalt - - Kinnekulle - - Nytto - - Övrigt -
  ««  Till ettan     ««  Till nyhetsarkivet  


[ 010216 ]
Westergyllen drabbas av osäker telekomutveckling

Verkstadskonglomeratet Westergyllen med huvudkontor i Götene redovisade den 15 februari i sin bokslutskommuniké för år 2000 en kraftig tillväxt i omsättning och resultat inom affärsområdet Elektronik medan stora förluster på byggprojekt i Norge för Sjödalshus belastade resultatet. Det osäkra marknadsläget inom telekomsektorn innebär att Westergyllens utveckling under första kvartalet 2001 beräknas bli relativt svag. För helåret bedömer man dock utsikterna för en fortsatt tillväxt och förbättrat resultat som goda.

Nettoomsättningen i koncernen ökade till 1.851 mkr (1.068), en ökning med 73%, medan rörelseresultatet ökade till 62.1 mkr (2.0). Resultatet efter finansnetto uppgick till 40,6 mkr (-35,8) medan resultatet efter skatt uppgick till 25,6 mkr (-25,2). Återbärning från SPP om 20,2 mkr ingår i resultatet.

Westergyllens styrelse bedömer att småhusbyggandet i Sverige kommer att öka med ca 10% under 2001, framförallt inom storstadsregionerna. På elektroniksidan, där nettoomsättningen nära tredubblades till 967 mkr (352), ökade leveranserna till Ericssons systemsida under fjärde kvartalet i fjol till 40% av omsättningen medan leveranserna av komponenter till mobiltelefoner minskade under november och december till följd av Ericssons omstrukturering av sin mobiltelefonsida. Verkstads- och tekniksektorn inom Westergyllen håller på att utvecklas, bl a genom Elos nya finmekaniska anläggning i Töreboda som beräknas bli klar i höst.

Ordinarie bolagsstämma hålls i Götene den 26 april då också delårsrapporten kommer för första kvartalet i år. Totalt arbetade 900 personer inom Westergyllen vid årsskiftet, en ökning med 217 personer.

Westergyllens aktie sjönk 9 kr, eller 7,5% som en följd av årsrapporten.

Rist

««  Tillbaka till förra sidan