- Internt - - Lokalt - - Kinnekulle - - Nytto - - Övrigt -
  ««  Till ettan     ««  Till nyhetsarkivet  


[ 010210 ]
Spekulationer om den digitala framtiden

Utvecklingen inom dataområdet skenar iväg i en rasande takt, det som är det allra senaste idag är gammalmodigt på bara några få månader, de flesta frågar sig säkert hur långt man egentligen kan komma innan takten på utvecklingen saktar ner.

För att spekulera lite i vad som framtiden har i sitt sköte kan vi väl börja med den vanliga stationära datorn, den som snart står i de flesta svenska hem. En del IT-gurus förutspår denna tingests snara död, för att ersättas av mer lättburna apparater, dator som är inbygd i kläderna, bildskärm i glasögonen eller ännu värre en bild av bildskärmen som projekteras direkt på näthinnan.

Min personliga uppfattning är att den stationära datorn som vi nu lärt oss att leva med i ett tiotal år har kommit för att stanna, att det sen kommer att ske en utveckling på denna fronten med smidigare skärmar, mindre datorlådor, trådlös kommunikation mellan datorns alla tillbehör mm är bara positivt. Men de flesta vill nog ha någon forma av stationär dator i hemmet, som mycket väl kan kompletteras av en billigare bärbar variant som kanske kan kommunicera med den stationära via mobiltelenätet eller något liknande.

WAP och uppkoppling till nätet via små handdatorer är en fluga som troligen snart kommer att vara glömd, den dator som skall komplettera den stationära måste kunna mer än så. Kanske kan den datorplatta i A4 storlek som Bill Gates för en tid sedan presenterade komma att bli den felande länken, den är lätt och smidig, har en skärm som inte är allt för liten, och när man tagit fram ett bra operativsystem till denna kan den säkert användas till att surfa med, ringa, kommunicera med andra datorer, och kanske kommer även mångas dröm om bildtelefoni att gå i uppfyllelse med denna datorplatta. Hur som helst lär den bli ett hot mot dagens hand- och bärbara datorer.

Med hjälp av bl.a. bredband som avsevärt kommer att snabba upp vistelsen på Nätet lär nog TV sändningar så smått att dyka upp på Nätet, utvecklingen av programvaror kommer att förbättra tekniken för att sända rörliga bilder och ljud via Nätet och sen går utvecklingen av webbaserade TV sändningar fort. Det kommer att bli möjligt för var och en som så önskar att starta sin egen lilla lokala TV-station som kan nås av publik jorden runt. Detta kommer att var det första steget mot att bygga ihop TV-n och datorn till en enhet, då har vi vår stationära dator som alla i hemmet kan få tillgång till, med vilka problem som det kan medföra.

När vi kommit så lång in i framtiden och i utvecklingen så sköter vi det mesta via vår datorplatta och stationära dator/TV, dagstidningen har vi ju sedan länge kunnat läsa på Nätet. Visst kommer vår datorplatta att tjänsta som tidning då och då men jag tror att många fortfarande vill ha en tidning att bläddra i, den vanliga papperstidningen lär säkert hänga med i några årtionden än, men dess dagar är räknade, bl.a. för att miljötänkandet globalt ökar i allt snabbare takt och papper kan i framtiden kanske bli en dyr produkt att framställa.

Hur skall tidningsutgivarna lösa detta, att ta betalt för något på Nätet är och kommer att vara svårt även i framtiden, trots att betalningstjänsterna måste öka för att man skall nå lönsamhet, en lösning kan vara digitala tidningar.

En sådan ser nästan ut som en vanlig tidning med blad, skillnaden är att tidningens blad egentligen är tunna bildskärmar som kan uppdateras efter behov, tekniken har redfan presenterats. Om fantasin får fortsätta leka så kan det fungera på detta viset.

De digitala tidningarna kommer att gratis finnas tillgängliga överallt, man tar en tidning som kanske innehåller reklam och nyhetsrubriker, detta är fritt att läsa för alla, kanske kommer det även att finnas fria tidningar som dagens Metro och insomnade Stockholm News, men meningen med dessa digitala tidningar är att man skall prenumerera på ett visst utbud som man vill läsa. Kanske Aftonbladets ledarsida, Expressens sport, Dagens Nyheters utrikes artiklar mm. Det finns inga begränsningar när det gäller att sätta samman sin egen tidning, utom möjligen kostnaden.

Man kommer att logga in till sin egen komponerade tidning med hjälp av en fingeravtrycksläsare på den digitala tidningens baksida, sen registreras detta hos tidningsutgivarna och din lästid dras av från den tid som du betalt prenumeration för. Vill du inte prenumerera på någon tidning så kan du köpa lös nummer som idag, ditt fingeravtryck är betalningen som drar priset på tidningen från ditt bankkonto. Vi slipper all hantering av gamla tidningar, skogen sparas och utvecklingen av tidningarnas tjänster kan i princip sträcka sig hur långt som helst. Och om fantasin ändå skall råda så kan du kanske någon gång i framtiden även se rörliga bilder i din tidning, och då har alla media slagits samman och kan nås från vilken datorform som man för tillfället har i sin närhet, men det är långt dit men inte omöjligt att nå.

Telefonens framtid är ett kapitel för sig, det finns redan utvecklade modeler för en engångmobiltelefon som kan köpas i närmaste kiosk för kostnaden av telefonkort, ring dina minuter och släng sedan bort den, till sommaren kommer troligen den första modellen att dyka upp i handeln.

Den vanliga telefonin via ledning kommer att integreras med Internet och kostnaderna för att ringa kommer att minska avservärt och kan även tänkas ingå i det pris du betalar för ditt Internetabonnemang. Hemma telefonen kommer att bli trådlös och kommunicera med datorn för att man skall kunna ringa över Nätet, men med bredband så är man alltid uppkopplad och når snabbt den man vill ha tag på.

Mobiltelefonen är den som kommer att gå den största förändringen tillmötes. Den kommer att krympa till ett minimum, den kommer att vara röststyrd och kan mycket väl bara vara ett mindre tillbehör som man fäster på kläderna, eller rent utav sitta samman med den lilla öronsnäcka som både är högtalare och mikrofon, säg bara det nummer du vill ringa upp så fixar den det direkt. Denna apparatkan bli så liten att den an bärs i örat hela tiden utan att vara till obehag eller skämma utseendet. Här finns dock ett stort men, om forskningen bevisar att strålningen är skadlig kommer utvecklingen att ta helt andra vägar kanske mot en liten mobil bildtelefon som man inte skall ha i direkt kontakt med kroppen och på så vis minimera strålningens verkningar.

Utvecklingen på kamera fronten är ju på god väg mot det digitala fotot, kvalitén i klass med den vanliga filmen finns idag men dessa kameror kostar en halv årslön och är inget för gemene man. Här kommer dock utvecklingen att gå mycket fort, redan om några år kommer vi att kunna köpa digitala systemkameror med en bildkvalité som är bättre än dagens vanliga kort, till en kostnad som en vanlig systemkamera kostar idag. Vill man sen ha sin bild på ett papper så kommer det att finnas relativt billiga skrivare som åstadkommer detta. Men det lär även dyka upp ett digitalt fotoalbum likt den digitala tidningen som tidigare nämndes, där man kan lägga in de bilder som man vill ta med sig att visa någon annanstans.

E-post sändandet ökar allt mer och mer och det dröjer inte så länge innan vi får se små enkla datorer som var och en kan sköta utan någon större ansträngning som bara är inriktade på att sända och ta emot mail, kombineras de med Internettelefoni så är den vanliga telefonens dominans verkligen hotad. Jag skulle inte bli förvånad om denna e-mail-telefon fanns i så gott som varje hem om 5 - 10 år.

Detta var lite spekulationer och fantasier om vad som kanske kan komma i framtiden, om tio år får vi se om det fanns någon sanning i denna artikel.

««  Tillbaka till förra sidan