- Internt - - Lokalt - - Kinnekulle - - Nytto - - Övrigt -
  ««  Till ettan     ««  Till nyhetsarkivet  


[ 010205 ]
Certifiering av cyklar

Ett systemför frivillig certifiering av nya cyklar kallat "Cykelfakta" kommer nu att införas. Detta skall innebära att cykeln ska klara vissa säkerhetsprovningar och att den sen skall säljas fullt monterad och justerad efter det att en fackman har haft en genomgång med köparen.

Målsättningen är att antalet olycksfall med cykel skall minska, framförallt de som beror på tekniska brister och dåligt underhåll. Cykelfakta utfärdas av SMP Svensk Maskinprovning och stöds av Länsförsäkringar och Vägverket.

En tidigare har visat att drygt 16 procent av alla singelolycksfallsskador med cykel orsakades av tekniska brister på cykeln, detta ledde till att Vägverket, SMP och Länsförsäkringar tillsammans med Svenska Cykelfabrikant- och Grossistföreningen konstaterade att det fanns ett behov av en frivillig varudeklaration på nya cyklar.

Ökad cykelsäkerhet är ett viktigt trafiksäkerhetsmål och Vägverket har deltagit i arbetet med att fastlägga de tekniska kraven och certifieringsreglerna för Cykelfakta.

En märke skall hängas på styret som visar att cykeln är godkänd., köparen får ett Cykelfakta-bevis med unikt nummer. Det är i första hand cyklar av 2002-års modell som kommer att certifieras, enstaka modeller ur 2001-års modellprogram har dock redan certifierats.

««  Tillbaka till förra sidan