- Internt - - Lokalt - - Kinnekulle - - Nytto - - Övrigt -
  ««  Till ettan     ««  Till nyhetsarkivet  


[ 010120 ]
"Antensagan" får sin urpremiär i Holmestad

En föreställning med Björn J:son Lindh och Leif Olson.

Leif Olson vilar verkligen inte på "hanen", det är inte länge sedan den sista föreställningen av "Vägen till Husaby" gavs i Österplana kyrka men redan är ett nytt projekt under uppsegling. I vår kommer flöjtisten och kompositören Björn J:son Lindh och berättaren och regissören Leif Olson att erbjuda föreställningar av Antensagan, i Västsverige. Leif är en synnerligen kreativ kulturpersonlighet, som ständigt söker efter nya utmaningar och är beredd att ge sig i kast med annorlunda sätt att skapa nya konstnärliga upplevelser, vilket han gett flera prov på under de senaste åren.

Efter att han läst en fantastisk handskriven bok med lyrik från trakten kring Antenområdet tog han kontakt med Björn J-son Lindh, som han tidigare hade samarbetat med, och man diskuterade hur detta material skulle kunna levandegöras. Tillsammans har de nu skapat en föreställning som bygger på materialet i boken och som nu får sin urpremiär i Holmestads kyrka.

Legenden handlar om riddaren Gomer, sjöjungfrun Anta och bl a varför Gräfsnäs står i ruiner.

Berättelsen:
I forntiden bodde en riddare, Gomer, på borgen Loholm vid Anten. Samtidigt bodde en jätte, Åland, på andra sidan sjön. Jätten älskade sjöjungfrun Anta i Antens djup, och hade av henne lovats lycka och framgång så länge han var henne trogen. Men jätten förälskade sig i en människa, den fagra Viveka, som han bortförde, efter att ha bränt gården och dödat hennes far. Han mötte Gomer som lyckades döda honom och rädda jungfrun som Gomer gifte sig med och levde lycklig med på Loholms slott (nuvarande Gräfsnäs) tills sjöjungfrun Anta en dag hämnades sin älskares död på det gruvligaste sätt genom att tvinga ned riddaren i Antens djup. Än finns en sten invid Anten som kallas Gomers sten.

Boken skrevs 1925 och har aldrig spelats upp tidigare. Den är dramatisk och gripande och mycket väl skriven i versform.

Leif Olson har specialiserat sig på historiska dramer och har under året skrivit om och regisserat Torpaspelet vid Torpa stenhus, samt skrivit och regisserat Vägen till Husaby, vid Husaby kyrka samt gjort en mängd kulturprogram och uppläsningar för Sveriges Radio.

Björn J:son Lindh och Leif Olson började sitt samarbete för ett par år sedan med program på Läckö slott, och har fascinerats av denna romantiska vershistoria. Det blir flöjtmusik och stämningsmusik till uppläsningen, samt i vissa fall dans och mim. Föreställningen tar ca 75 minuter.

Premiären kommer att bli i Holmestads kyrka lördagen 3/3 kl. 19.00

Mer upplysningar samt bokningar via Leif Olson, epost: leifol@hotmail.com

««  Tillbaka till förra sidan