- Internt - - Lokalt - - Kinnekulle - - Nytto - - Övrigt -
  ««  Till ettan     ««  Till nyhetsarkivet  


[ 010112 ]
Vänerns vattennivå ännu inte stabil

Sakta men säkert närmar sig Vänerns vattennivå 46 meters nivån, den senaste tidens snösmältning har ytterligare fyllt på sjön och läget börjar nu bli allt mer kritiskt på vissa platser.

Småbåtshamnen i Hällekis

Tur i oturen är att det ännu inte har blivit någon nordlig storm, en sådan skulle trycka in stora mängder vatten i de sydligare delarna av Vänern vilket skulle medföra ett ännu mer krisartat läge med stora skador som följd.

Hönsäters hamn

I Hällekisområdet har vi varit relativt förskonade från skador åsamkade av vattnet, mest märks det höga vattenståndet nere i småbåtshamnen, där nu så gott som alla båthusen är kringflutna av vatten, vilka skador detta medför får man se när nivån en gång sjunker.

Vid Sôcke, vägen till Hellekis hamn

Längs med Vänerstranden bort mot Hellekis hamn står en hel del träd nu ute i vattnet vid Sôcke, Hellerna och Örevik, men än har inte vattnet nått upp till vägen.

Friheten utanför Hällkeis

I Friheten strax utanför Hällekis har vattnet sen en tid letat sig upp på tomterna som ligger nära vattnet, som tur är ligger boningshusen relativt högt och har än så länge klarat sig. Sämre har det dock gått för en del uthus som nu står i vatten, och man har fått rensa dessa på saker som kan ta skada.

Fortsätter vattnet att stiga finns det risk för att det når över kajkanten i Hönsäters hamn, det kan medföra att det blir stopp på fartygstrafiken till hamnen, då man inte längre har koll på vart kajen finns. Detta är ett problem som man har i hela Vänern och vill det sig illa kan det bli totalstopp på all sjöfart tills vattnet sjunker undan.

««  Tillbaka till förra sidan