- Internt - - Lokalt - - Kinnekulle - - Nytto - - Övrigt -
  ««  Till ettan     ««  Till nyhetsarkivet  


[ 010105 ]
Halktips

Den första tiden av vinterväglag och halka brukar komma som en överraskning, och många olyckor sker den första tiden. Men tänker man på några få saker så kan man förhoppningsvis vara lite bättre förberedd.

Störst risk för halka är vid nederbörd och temperaturer omkring noll grader, och den allra värsta blir vid underkylt regn/duggregn, då dropparna är under noll grader och fryser direkt när de når marken. Underkylt regn kan förekomma då vi går från ett kallare väder till ett mildare.

Om vägbanan är fuktig under en mulen dag och det är mildgrader så kan den strax förvandlas till en isgata om vädret plötsligt slår om och det klarna upp, då faller temperaturen på vägbanan väldigt fort och den tidigare fuktiga vägbanan fryser till is, trots att det en bit upp i luften fortfarande kan vara plusgrader.

Efter en klar natt så kan det bildas frosthalka i gryningen, fukten fryser då på vägbanan. De mest utsatta ställena är sänkor, broar, och nära öppet vatten.

Om du åker ut från en tätort, tänk då på att temperaturen på landsbygden brukar vara lägre än i städer och i samhällen. Se även till att öka avståndet rejält till framförvarande bil då det tar en mycket lång sträcka att få stopp på bilen vid halka.

Att sen sänka hastigheten är väl självklart, i fredags när snön vräkte ner i Kinnekulleområdet och vägarna var i mycket dåligt skick flöt trafiken från Hällekis till Götene stundtals i 40 km/tim, långtradarna verkade ha det värst.

««  Tillbaka till förra sidan