««  Tillbaka till ettan     ««  Till nyhetesarkivet  

001227
Utvecklingen i Hällekis

Året 2000 börjar närma sig sitt slut, vad har hänt i Hällekis under året och vad har inte blivit gjort. Hällekis Kuriren brukar ju några gånger under året försöka göra en summering av samhällets utveckling i både smått och stort, och nu vid årets slut kan det väl passa bra.

Här följer i korta ordalag vad som timat under år 2000, utan någon tidsmässig ordning eller betydelse.

På Kullens topp renoverades utsiktstornet och målades om, får fick beta utanför och det gallrades rejält och välbehövligt bland träden.

Samhällets största arbetsgivare, Rockwool, bytte under året namn och heter nu mer Paroc AB.

Efter att ha varit ute till försäljning under mer än ett halvår såldes till slut Hönsäters slott, men vad det skall användas till har inte läckt ut och någon aktivitet i byggnaden har inte synts till.

Efter många påstötningar rensades till slut dammen i samhället och försågs med en syresättande fontän, därefter höll sig vattenytan ren från beväxning och till och med änderna hittade tillbaka hit.

Skolan fick sin nya busshållplats så att olycksrisken minskade på den gamla parkeringen, där många barn och föräldrar är i rörelse.

En ny turistinformationstavla sattes upp vid kiosken, liknande sattes även upp på flera andra platser runt Kullen.

Den gamla fyren i Hellekis hamn fick en rejäl renovering och ommålning och lyser nu bländande vit i hamn inloppet. Synd bara att inte piren gjordes iordning så att man lätt kan komma ut till fyren, detta missgynnar de handikappade och gamla, de flesta andra tar ju sig dit balanserandes på stenarna.

Många tusen personer tittade på när halmskulpturer eldades upp i Cementas gamla stenbrott.

Fjärrvärmenätet byggdes ut, men varför asfaltera en av vägarna veckorna innan den skulle grävas upp, frågade sig många.

För ovanlighetens skull klottrades det på skolans väggar, detta skedde även sen på andra platser i samhället och verkade vara början på en serie av förstörelsedåd, stölder mm, som man ännu inte kommit tillrätta med.

På den gamla truckvägen lades flera sektioner av Cementas ugnar upp, de skall fraktas vidare men ligger fortfarande kvar.

I småbåtshamnen byggdes en ny brygga för att ge plats åt fler båtar och även tjänsta som gästhamn.

Falkängens hantverkscentrum arrenderades ut av kommunen och till nyår tar gästgivaren i Forshem över hela verksamheten.

Den forna tandläkarmottagningen i Hällekis genomgick en mycket omfattande ombyggnad, och nu har vi äntligen fått ett matställe och pub, Carinas Kök & Bar.

Den planerade ombyggnaden av infartsvägen i samhället från Forshem blev inte av i år, det skulle bl.a. bli cykelbanor, refuger, fartdämpare mm, allt för att sänka fordonens fart på den långa och fartinbjudande raksträckan.

Planer för byggande av flera vindkraftverk vid sjökanten nära Paroc aviserades i tidningarna, men en annan ansökan om att få bygga ett vindkraftverk på toppen av Kullen fick avslag.

Vänerns vattenstånd skenade i höjden, upp mot 46 meter, och båthusen i småbåtshamnen kringflöts av vattnet och det gick bra att köra båtarna rakt in i båthuset för de som kände för detta.

Kommunen har nu gett Kinnekulle Marin tillstånd att anlägga en ny marina vid Hönsäters hamn, även en av Hällekisborna saknad bensintapp skall uppföras.

Vassröjning i Sjöråsviken sattes igång för att få fart på vattnet i viken, vissa åtgärder gjordes även i Sjöråsån, under betraktande av de allt fler bävrar som håller till i området.

Återvinningscontainrarna utanför Hellesäter fick en egen och avskärmad plats som senare även asfalterades.

Bredbandsrallarna drog förbi samhället när fiberkabel lades ned av banverket utmed jämnvägsbanken, men denna kommer vi inte att kunna ansluta oss till, så nära men ändå så långt bort.

Men hoppet om bredband tändes på nytt när kommunen presenterade sin stort bredbandssatsning, och redan nästa höst verkar det som om åtminstone några i Hällekis skulle få tillgång till betydligt högre surf hastigheter än i dag. Utbyggnaden i kommunen skall sen ske i många olika steg, under förutsättning att allmänheten har intresse att koppla upp sig och att tillräckligt med kapital kan skakas fram.

Kinnekullegården står utan arrendator en ny måste till men en försäljning kan även bli aktuell. Den stora parkeringen har dock skilts av och skall inte ingå i ett eventuell försäljning.

Slalombacken skulle nysatsa på en snöanläggning som fortare skull göra backen åkbar, men deras dåliga ekonomi satte käppar i hjulet men kommunen kommer kanske gå in och hjälpa till. Men det är tveksamt om anläggningen kommer igång i vinter.

Stora områden med skog har avverkats på och omkring Kinnekulle, och du som inte är här på besök så ofta kommer nog knappt att känna igen dig när du har vägarna förbi nästa gång. Även inne i Hällekis har det avverkats men då har det gällt en välbehövlig gallring.

Vid en summering av vad som händer i omgivningarna så kan man konstatera att det trots allt händer en hel del i Hällekis å ett år.

 

 

 

 

 

 

 

 

  hällekiskuriren.nu - Lokaltidning för Hällekis och Kinnekullebygden -