««  Tillbaka till ettan     ««  Till nyhetesarkivet  

001216
"Svarta lådan" hittad

Den 20 september i fjol så kraschade ett JAS Gripen plan i Vänern strax utanför Djurö. Sedan dess har fartyget HMS Furusund sökt efter det kraschskyddade minnet (KSM), eller "svarta lådan" som den vardagligt brukar kallas.

Under de femton månader man har letat på Vänerns botten på 80 meters djup och med mycket dåliga siktförhållanden, har mängder av vrakrester från planet hittats och bärgats. En kort tid efter kraschen trodde man att KSM var hittat, man hittade den "ping"-sändare som sitter fast på "svarta Lådan", men oturligt nog så hade den lossnat och skilts från KSM, så letandet fick fortsätta.

Det har inte varit lätt att hitta svarta lådan, den är stor som ett par cigarettpaket och den har legat i dyn på botten av Vänern, samtidigt har det rått mycket dåliga siktförhållanden, men i tisdags kväll hittade undervattensfarkosten den "svarta lådan", som i verkligheten är rödvit. Nu är äntligen det utdragna letandet över, lådan har skickat still Statens haverikommission för analys, som förhoppningsvis skall kunna göra svar på varför Gripen-planet kraschade.

 

 

 

 

 

 

 

 

  hällekiskuriren.nu - Lokaltidning för Hällekis och Kinnekullebygden -