««  Tillbaka till ettan     ««  Till nyhetesarkivet  

001215
Nu kan man göra pengar på "skräpfisk"

Mört, sarv, braxen, färna och annan "vitfisk" har väl inte haft något större värde för fiskarna i Vänern. Men i framtiden kan de komma att utgöra en del av förtjänsten.

Anledningen till denna förändring kan man tacka det allt mer ökande kräftbeståndet för. Dessa så kallade "skräpfiskar" har blivit eftertraktade som agn till kräftburarna, bland annat i Vättern där kräftfiske på allmänt vatten blev tillåtet för två år sedan.

Det är ännu bara början på denna kommersen och endast någon Vänerfiskare som har börjat att ta tillvara den vitfisk han får i samband med annan fiskfångst. Men då efterfrågan är på uppåtgående så lär säkert fler anamma denna nya möjlighet till inkomst.

Fisken fryses in och läggs i lådor för att sen sparas tills kräftsäsongen kör igång, då transporteras de vidare för att säljas till kräftfiskarna.

Från att det funnits en efterfrågan på ett hundratal kilo om året har det nu ökat till uppemot fem ton, och det förutspås kunna komma upp i mer än det tiodubbla om bara några år.

 

 

 

 

 

 

 

 

  hällekiskuriren.nu - Lokaltidning för Hällekis och Kinnekullebygden -