««  Tillbaka till ettan     ««  Till nyhetesarkivet  

001214
Intressanta fynd vid Gum

Gården Gum på Kinnekulle verkar ruva på en hemlighet, kan den ha varit en borg och kungsgård från medeltiden, som vissa hävdar. I somras genomfördes utgrävningar på platsen och vissa intressanta fynd gjordes.

Bland annat hittade man rester av en kalkugn, som använts för framställning av murbruk. Efter att ha skickat in kalk- och trärester från fundamentet för en C-14 analys, har man nu fått svar på att dessa troligen är från år 816 med en felmarginal på 70 år åt båda hållen.

Detta vänder upp och ner på en hel del i historien, tidigare ansågs det att murbruk inte fanns innan 1100-talet. Tornet i Husaby kyrka är murat och har daterats till 1000-talet, men nu kan detta kanske vara fel och vi kan eventuellt ha en av landets äldsta bevarade bygnader i kommunen, då de nya resultaten kan medföra att dateringen på kyrkans torn nu kanske får backa tillbaka ända till 750-talet. Men det som talar emot detta är att Husabys torn är ett så kallat "västverk", och det tidigaste kända är sen 943 då kyrkan i Paderborn invigdes, och då är det tveksamt om Husabys torn skulle vara äldre, men man kan aldrig vara säker.

Hur som helst så finns det säkert mycket intressanta saker som gömmer sig i marken vid Gum, förhoppningsvis kommer utgrävningarna att fortsätta även nästa år, och kanske kan vi i framtiden få svar på om Gum verkligen har varit en borg och kanske då tillhörande Torgil Kuntsson från Aranäs, vilken senare sänkte den till sin fru i morgongåva.

 

 

 

 

 

 

 

 

  hällekiskuriren.nu - Lokaltidning för Hällekis och Kinnekullebygden -