««  Tillbaka till ettan     ««  Till nyhetesarkivet  

001212
Håll temperaturen på ditt varmvatten

Har ditt kranvatten rätt temperatur, varmvattnet måste hålla minst 50 grader, då det annars finns risk för att smittas av legionellabakterier och kanske drabbas av legionärssjukan, detta råkar ca 500 personer i landet ut för varje år.

Legionellabakterierna frodas i vattenledningarna om vattnet håller en temperatur mellan 20- och 50 grader celsius, när man sen spolar vatten och det bildas vattendimma så kan man smittas av bakterierna.

Vattendimma kan bland annat förekomma då man duschar, i affärernas grönsaksfuktare, dammfuktare, bubbelpooler, luftrenare, högtryckstvättar mm.

Risken att bli smittad är inte direkt stor, men den som drabbas av legionärssjukan, som är en allvarlig form av lunginflammation, är dödligheten ca 10 %, legionellabakterien kan även utlösa ett influensa liknande tillstånd. De som har nedsatt motståndskraft genom ålder, sjukdom eller rökning är särskilt i farozonen.

För att kontrollera sitt varmvatten kan man göra som följer, låt varmvattnet rinna en stund i kranen, tappa upp en del i en behållare, mät temperaturen, är det 50 grader eller över så är det OK, annars är det nog på sin plats att försöka åtgärda det för att vara på den säkra sidan.

 

 

 

 

 

 

 

 

  hällekiskuriren.nu - Lokaltidning för Hällekis och Kinnekullebygden -