««  Tillbaka till ettan     ««  Till nyhetesarkivet  

001202
Vargstammen ökas

Regeringen anser att det som ett första steg skall tillåtas en vargstam i landet på 200 djur, dessa skall dessutom vara fredade och jakt kommer inte att tillåtas utom i extrema undantagsfall.

Detta tycker inte Svenska Naturskyddsföreningen är tillräckligt för att säkra vargens överlevnad i landet, och man kräver att regeringen följer EU:s lagstiftning i den kommande rovdjurspropositionen och säkrar vargens överlevnad.

SNF anser att man skall låta dagens stam på knappt 100 djur växa till åtminstone 500, om de skall ha en chans att åtminstone kortsiktigt skall överleva.

Jägarförbundet däremot vill redan nu skjuta 10 vargar om året, då de annars befarar att vargstammen ökar i för snabb takt. Jakthundsgruppen vill skjuta så många vargar som behövs för att skydda sina hundar.

I Norge planerar myndigheterna att tillåta jakt på den gemensamma Svensk - Norska vargstammen, vilket medför att det kommer att ta många år innan den nått en livskraftig nivå, och innan det skett anser SNF att det inte kan bli tal om en avskjutning av stammen i Sverige.

Med den ökande vargstammen växer en oro och otrygghet bland människor, och många är direkt motståndare till att vargarnas antal skall ökas. Vissa kan acceptera en vargstam om den håller sig till obebodda trakter, men tror inte det kommer att ske för än vargen börjar jagas så den lär sig att människan är ett hot, och blir skyggare och håller sig borta från bebodda områden.

För någon vecka sedan påstods det att en varg varit synlig på Kinnekulle, jägarna ställer sig dock tveksamma till detta då man anser att det skulle påträffats spår eller rester av byten. Men nu kommer även uppgifter om att en varg skulle ha varit synlig i Österäng för några dagar sedan, så det verkar inte alls otroligt att vi har en varg i skogarna runt Kinnekulle, det var ju bara en tidsfråga när de skulle dyka upp med tanke på att de finns etablerade på båda sidor om Vänern, i Dalsland och i Tiveden.

 

 

 

 

 

  hällekiskuriren.nu - Lokaltidning för Hällekis och Kinnekullebygden -