««  Tillbaka till ettan     ««  Till nyhetesarkivet  

001127
Invasion av Aranäs

Jan Guillous populära böcker om tempelriddaren Arn Magnusson har skapat en fullkomlig turistinvasion till de platser som nämns i hans böcker. Detta är något som man har fått känna av bland annat vid Aranäs borgen i Årnäs.

Besökarna till den gamla borgruinen har varit många under den gångna sommaren, runt 10 000 besökare räknar man ha hittat hit för att bese lämningarna efter Aranäs borgen ruiner.

Detta har tidvis ställt till diverse problem för markägaren, och nu har man bestämt att stänga av området en tid. Man skall se över säkerheten i borgen, anlägga en ny parkeringsplats, bygga en ny väg till borgen som möjliggör att besökarna kan ta sig till Aranäs utan att markägaren störs.

Under de utgrävningar som gjorts vid Aranäs under två somrar har man påträffat en hel del intressanta fynd. Bland annat har man hittat mynt från 1200-talet, dessa är nu inlämnade på analys.

Rester av ett medeltida stenhus har också påträffats, ca 80 meter söder om borgen. Detta hus kommer att utgrävas vidare under nästa sommar, för att försöka ta reda på vad detta hus har haft använts till. Kanske har man träffat på självaste Riskmarsken Torgils knutssons bostad, eller någon form av kyrklig byggnad.

Nästa år kommer man även att börja utforska den stora vallgrav som omgav Aranäs bogen under dess glansdagar.

 

 

 

 

 

  hällekiskuriren.nu - Lokaltidning för Hällekis och Kinnekullebygden -