««  Tillbaka till ettan     ««  Till nyhetesarkivet  

001123
Vänern fortsätter att stiga

Problemen börjar nu hopas sig i takt med att Vänern stiger två centimeter om dygnet, vid småbåtshamnen i Hällekis syns snart inte ett spår av den inre bassängen och nu kan båtägarna åka in med sina båtar i båthusen, då vattnet nu nått upp till dessa, med alla de problem som det kommer att medföra i förstörd egendom.

I Lidköping tätas nu alla bräddavlopp, detta för att vattnet inte skall leta sig in i staden bakvägen, man är nu bara orolig för att det skall komma en nordlig storm som trycker in ännu mer vatten, då kan det bli stora problem.

I tisdags var Vänerns nivå 45,05 meter över havet, och vattnet bara fortsätter att stiga, så de 45,28 meter som Vänern hade 1969 kommer troligen rätt snart att passeras.

Troligen kommer Öboängsvägen på Kållandsö att stängas av inom det närmaste, vattnet når nu snart vägbanan. Och det är även risk för att de vallar som här skyddar stora jordbruksarealer kommer att ge vika, och planer finns på att pumpa över vatten på insidan för att minska trycket på själva vallen.

Samtidigt så håller man nu på att se över de resurser som finns, så man kan stoppa vattnet om situationen skulle bli värre.

 

 

 

 

 

  hällekiskuriren.nu - Lokaltidning för Hällekis och Kinnekullebygden -