««  Tillbaka till ettan     ««  Till nyhetesarkivet  

001120
Vänern tappas för fullt

I lördags togs ett beslut av Länstyrelsen i Västra Götaland att Vänern måste tappas på så mycket vatten som det överhuvudtaget är möjligt, och det snabbt. Man måste frångå den gällande vattendomens bestämmelser om detta skall gå att genomföra.

Om dessa åtgärder inte genomförs nu så kan man inte klara av ytterligare nederbördsmängder och kommer även att få det mycket besvärligt under våren när vårfloden sätter igång under februari - mars.

Vid småbåtshamnen i Hällekis märks den stigande vattennivån av väldigt tydligt, vägen som går ut med rödfyrstippen ut mot den yttre piren, ligger nu under vatten, och stiger nivån ytterligare så ligger många båthus i farozonen, vattnet kommer snart att tränga in i dessa.

Frågan är hur rödfyrstippen klarar av den stigande vattennivån, och det finns de som befarar att det kan bli en del ras från denna, om vattnet når upp och börjar underminera själva tippen. Om så skulle vara fallet så innebär det en stor risk, då stolparna till högspänningsledningen finns på toppen av tippen.

 

 

 

 

 

  hällekiskuriren.nu - Lokaltidning för Hällekis och Kinnekullebygden -