««  Tillbaka till ettan     ««  Till nyhetesarkivet  

001116
Rovdjuren söker sig söder ut

En björn har varit synlig i Trollhättan, älgarna har flytt från vissa områden och hundarna gillar inte den nya inkräktaren.

Det sägs även att en varg skulle ha varit synlig i Kinnekulleområdet den senaste tiden, detta är inte bekräftat men inte helt oväntat, kanske bara lite tidigare än beräknat.

För vi kommer att få varg på Kullen inom det närmaste året, det tror i alla fall vissa experter på området, årets kullar blev rätt stora och reviren kommer att utökas nästa år, nu är det vår tur då vargar finns både i Dalsland och i Tiveden.

Jägarna anser att man måste börja jaga vargen nu, innan det är för sent, om något år blir man tvungen att skjuta ett 40-tal vargar om året för att hålla stammen på en lagom nivå, och det kommer inte att bli det lättaste. Har den nu rätt oskygga vargen blivit påskjuten några gånger så lär den inte bli lätt att hitta i framitden, den lär sig fort.

Att ha en varg i området kommer att gå hårt åt den övriga djurstammen, men värst kommer det att bli för de tama och inhägnade djuren, de kommer att utgöra vargens skafferi där han utan ansträngning kommer att hämta den mat han vill ha.

Vargens berättigande i vår natur kommer även i fortsättningen att vara omtvistad, och ju mer den sprider sig lär samerna få medhåll i sin rovdjursfilosofi från allt fler håll.

 

 

 

 

 

  hällekiskuriren.nu - Lokaltidning för Hällekis och Kinnekullebygden -