««  Tillbaka till ettan     ««  Till nyhetesarkivet  

001111
Stenhuggeri i farozonen

Stenhuggeriet i Råbäcks hamn Ett stenkast från Vänerstranden nere vid Råbäcks hamn ligger en av Kinnekulles unika sevärdheter, som även är en av de få kvarvarande i Europa av detta slag, det som åsyftas är Råbäcks mekaniska stenhuggeri.

Framtiden är dock väldigt oviss för det gamla stenhuggeriet, entusiasterna som håller traditionen vid liv och driver verksamheten börjar nu bli till åren komna och kunskapen måste föras vidare till yngre krafter och eldsjälar.

man har på senare tid allt oftare fått säga nej till besökare, och i år var besökarantalet bara en bråkdel av de åren då man kom upp över 10 000 besökare.

De populära och välbesökta stenhuggeridagarna som brukar anordnas av föreningen Stenhuggeriets vänner några dagar under sommaren, fick i somras ställas in för första gången, då man inte hade tillräckligt många ledare för att genomföra arrangemanget.

De flesta är säkert angelägna om att detta kulturhistoriskt intressanta stenhuggeri är värt att bevara för framtida generationer, men för att det skall bli verklighet så måste det till pengar och en långsiktig lösning om detta industriminne inte skall gå en dyster framtid tillmötes.

 

 

 

 

 

  hällekiskuriren.nu - Lokaltidning för Hällekis och Kinnekullebygden -