««  Tillbaka till ettan     ««  Till nyhetesarkivet  

001111xxx
Kommunen storsatsar på bredband

I tisdags hade kommunstyrelsens arbetsuskott ett sammanträde, där behandlades ett förslag till en stor bredbandssatsning i kommunen, alla i utskottet ställde sig enhälligt bakom förslaget. Det kommer nu att behandlas i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige och kanske tas ett beslut innan året är slut.

Detta förslag kommer säkert att glädja många av kommuninnevånarna, då bredband är något som man väntat på men innerst inne inte hade så stora förhoppningar om att det skulle förverkligas inom överskådlig framtid. Nu får vi hoppas att allt går i lås och planerna kan förverkligas inom ställd tidsram.

Förslaget innebär i korthet följande:

  • Inom fyra år ska samtliga lokala företag, 90 procent av alla offentliga inrättningar och 50 procent av hushållen ha tillgång till bredbandsuppkoppling.

  • Medel ska anslås för utbildning av kommunens invånare i användandet av den nya infrastrukturen.

  • En aktiv marknadsföring ska ske för att så många som möjligt ska ansluta sig till bredbandsnätet.

  • Götenes bredbandsnät ska stå öppet för alla. Man låser inte fast användarna i olika tjänster utan tillhandahåller "elektroniska motorvägar" där olika sorters trafik kan gå.

  • Kommunen tar ansvar för utbyggnaden tillsammans med Götene eldistributionsförening, EDF. Tillsammans bildar man ett nätbolag där kommunen äger 39 procent och Götene EDF 61 procent. Rent praktiskt sker detta genom en ombildning av Götene Värmeproduktion AB. Bolaget får ett eget kapital på 10 miljoner kronor. Nätbolagets uppgift är att bygga stomnät och områdesnät, det vill säga lokala bredbandsnät på olika orter och områden.

  • Kommunen tar på egen hand ansvaret för att bygga bredbandsanslutning mellan orterna Götene, Källby, Hällekis och Lundsbrunn. Till detta mellanortsnät anslår kommunen 6 miljoner kronor. Mellanortsnätet hyrs sedan ut till nätbolaget.

  • Utbyggnaden av bredband i kommunen är uppdelad på flera etapper. Den fyraåriga satsning som nu planeras består av 21 etapper. När dessa är klara ska det finnas bredbandsuppkopplingar i Götene, Källby, Hällekis och Lundsbrunn, Forshem, Gössäter och Årnäs samt delar av landsbygden.

  • Etapp 1 kommer att genomföras under år 2001 och utgörs av den "elektroniska motorvägen" mellan Götene, Källby, Hällekis och Lundsbrunn samt anslutning av kommunens arbetsställen på dessa orter samt ytterligare 300 abonnenter (företag och hushåll). Denna etapp kostar mellan 22-27 miljoner kronor och ska i huvudsak finansieras med egna medel.

  • Etapp 2-21 omfattar resten av den utbyggnad som behövs för att nå målet. Beroende på hur många som ansluter sig beräknas dessa etapper kosta mellan 22-74 miljoner kronor. Målet är att minst 30 procent av de som kan ansluta sig gör det.

 

 

 

 

 

  hällekiskuriren.nu - Lokaltidning för Hällekis och Kinnekullebygden -