««  Tillbaka till ettan     ««  Till nyhetesarkivet  

001110
Traditionell julmässa på Hellekis

I går öppnade man portarna till årets traditionsenliga julmässa på Hellekis Säteri, och trots det dåliga vädret kom en ständig ström av bilar med besökare, så även i år så lär det bli en välbesökt tillställning.

Mässan är utspridd över hela säteriområdet, och man håller till i växthuset, stallet, smedjan och andra av säteriets ekonomibyggnader. Ett 70-tal hantverkare kommer att medverka under de fyra mässdagarna, och det visas upp ett brett sortiment av svenskt hantverk, och det handlar uteslutande om kvalitetsprodukter, men till överkomliga priser.

Man försöker att skapa en stämningsfull julmässa i gammal stil och tradition där besökarna bland annat möts av ljuvliga juldofter i de matbodar som finns på området. Här finns allehanda delikatesser, allt från sill till slottets egen julglögg.

I växthuset kunde man provsmaka en mängd olika delikatesser, inriktatningen var på de småskaliga matproducenterna, sådana som lägger ner sin själ i sina egna specialiteter, oftast varor som man kanske inte hittar någon annanstans. Det var bara att ge sig ut bland borden och det botanisera bland sillinläggningar, senap, honung, hemlagad lutfisk, godis, korvar, rökt får och fisk, glögg och polkagrisar, allt som hör julen till. I halva växthuset hade en servering anordnats vid sidan av den uppbyggda "catwalken", här håller man modevisningar två gånger om dagen och visar upp funktionella moderiktiga kvalitetskläder.

I de olika ekonomiutrymmen runt om säteriet fanns en mängd hantverkare utstationerade, och sortimentet var både brett och stort, men framförallt så andades hela arrangemanget kvalité av högsta klass, något som troligen gjort denna mässan så populär.

Att i detalj gå in och beskriva allt som fanns representerat på denna mässa skulle räcka till en hel bok, men för att nämna något så kunde man t.ex. hitta hemstöpta ljus, keramik i olika former och utföranden, lammulls kläder, mängder av träslöjds artiklar, prydnadssaker och då framför allt julprydnader i stor variation.

Tre ting lockade till lite närmare undersökning, Hellekis säteris egen julglögg med speciellt designad etikett av konstnären Lars Strömstedt. På glöggens etikett var säteriet avbildat med snö och julmotiv, själva innehållet i flaskan var en äkta gammaldags julglögg, som den smakade förr i världen innan man kom att använda vin till detta ändamål. Man har enbart använt svenska råvaror och kryddor, bl.a. pommerans, nejlika, kanel och lindhonung, och vill man ha lite styrka på sin glögg rekommenderas det att man använder sig av 12 cl ren sprit per flaska. En flaska av denna glögg kan väl vara en utmärkt "ge bort" present nu när juletiden närmar sig.

Sak nummer två som jag fastnade för var något som man minns från sin barndoms jular, men som man sedan länge trott gått ur tiden, nämligen julgransprydnader av kristyr. Vid ett av borden spritsades det kristyrer på plats, och man kände genast igen formerna och motiven från flydda jular. Detta var något extra speciellt att visa sina barn och berätta lite om vad man klädde granen med när far var liten. Kanske är detta en julgransprydnad som kan få renässans.

Den sista av de tre ting som min blick fastnade för var en mängd halmbockar som stod uppställda i loftet på den stora utställningslokalen. De såg synnerligen välgjorda ut och det var något speciellt med dom, som man inte direkt kunde säga vad det var, men strax fick man en förklaring till detta. Endast en lite detalj hade ändrats från det ordinarie utseendet på en julbock, och det unika var att man hade vridit huvudet en aning på sned så det såg ut som om halmbocken tittade på betraktaren. Detta var denna tillverkare ensam om i landet och de hade även själva kommit på denna idé, vilken man nu hoppades få vara ensamma om. Om man vill avvika lite från traditionen med julbock så kunde man istället inköpa sig en julgris av halm, detta var tydligen inte så ovanligt som jag först trodde utan traditionen finns i hela landet. Det som var unikt med just denna halmgris var att man inte byggde upp den kring en flaska som tydligen är brukligt, utan den bestod av enbart halm, men det hade tagit flera månader att komma tillrätta med utformningen och en del problem med att få grisarna att se ut som man ville.

Smakade det sen med lite mer att äta än alla de provsmakningar som fanns möjlighet till, så serverade Vin och Pimpinella en soppbuffé i orangeriet, och det är även de som står för det kafé som finns inrymt i det Stora Växthuset, där modevisningarna håller till.

Att på detta sätt berätta om en julmässa gör den på inga sätt rättvisa, man missar själva stämningen och alla underbara dofter som möter besökaren, ta istället chansen att åka dit i helgen, det är öppet till klockan fem på söndag eftermiddag, ta gärna med barnen, de kommer troligen att uppskatta alla provsmakningar, sen går de dessutom in gratis om de är under tolv år, annars kostar det 50 kronor per person.

Något direkt negativt kan man inte säga om denna julmässan, men säkert har vissa svårt att ta till sig den tänkta julstämningen då det den ligger en aning långt från själva julen. Men det är nog en fördel att vara först ute, man slipper konkurrens av andra jul inriktade tillställningar, alla åker hit. När man summerar så kan man konstatera att detta är en satsning som man lyckats med över förväntan, man har på några få år skapat en tradition som säkerligen kommer att leva kvar under många år. Dessutom hjälper det ytterligare till att befästa Kinnekulleområdet på kartan och öka intresset för bygden.

 

 

 

 

 

  hällekiskuriren.nu - Lokaltidning för Hällekis och Kinnekullebygden -