««  Tillbaka till ettan     ««  Till nyhetesarkivet  

001107
Bok om Vänerns fyrar

Under sommaren så har fyren i Hellekis hamn genomgått en välbehövlig renovering, så nu lyser den åter bländande vit där den står längst ut på den gamla stenpiren vid inloppet till hamnen.

Vänerns fyrar får man väl betrakta som kulturhistoria, men de håller nu så sakteliga på spela ut sin roll för sjöfarten, då nyare och modernare metoder tar över fyrarnas verksamhet, bl.a. GPS systemet som i stort sett gör fyrarna överflödiga.

Det har funnits fyrar i Vänern under nästan 200 år, den första tog i bruk utanför Karlstad år 1803, i Kinneviken började de dyka upp under 1850-talet, och till Lidköping kom den första fyren år 1852.

Runt 130 fyrar och båkar finns i Vänern, men endast en av de ursprungliga 35 fyrvaktarboställena är idag bemannad, det är vid Gällö udde på Dalslandssidan. År 1969 upphörde bemanningen på Djurö fyr.

För några år sedan gjordes en ordentlig förteckning av alla fyrar i Vänern, och nu kommer det att ges ut en bok som behandlar detta ämne, med mycket läsning om fyrarna dess fyrvaktare.

 

 

 

 

 

  hällekiskuriren.nu - Lokaltidning för Hällekis och Kinnekullebygden -