««  Tillbaka till ettan     ««  Till nyhetesarkivet  

001106
Sjöråsåns bävrar ökar i antal

Hur många år det funnits bäver i Sjöråsån är det ingen som kan ge svar på, men gissingsvis är det runt 20 till 25 år sedan det första bäverparet hittade hit och bosatte sig.

Dessa relativt skygga djur har sedan levt en undanskymd tillvaro i och i närheten av ån, endast spår av deras trädfällningar har upplyst om deras närvaro, några bävrar syntes sällan till.

Men under årens lopp utökades bäverfamiljen, ungdjuren sökte sig till nya områden och upprättade egna revir, både upp- och nedåt Sjöråsåns sträckning.

Men nu verkar det som om inte åns utrymme räcker till, då det har observerats bävrar runt Sjöråsvikens kanter, och de har tagit ner träd på många ställen, från åmynningen bort till Tjärholmarna.

En bäverhydda finns utanför Hällekis, men det är osäkert om den är bebodd för tillfället, de har även haft sin bon i stranbanken till ån.

Någon jakt på bävrar är inte tillåten i Götene kommun, men i Bengtsfors, Dals-Ed, Färgelanda, Gullspång, Karlsborg, Mariestad, Mellerud, Munkedal, Strömstad, Tanum, Tibro, Töreboda Uddevalla, Vänersborg och Åmåls kommuner i Västra Götaland är den tillåten.

Detta har medfört att bävrarna har fått föröka sig i full frihet då de inte har några naturliga fiender förutom människan. Jägarna anser dock att jakt på bävrar är nödvändig för att hålla stammen på en rimlig nivå, och man har ansökt om att få tillstånd att jaga även i Götene kommun.

En för stor bäverstam kan resultera i omfattande skador på skogsmarkerna, men en mindre stam anser nog de flesta bara är trevligt att ha inpå knutarna.

Bäverfakta:

Bäver (Castor fiber; beaver; Biber; castor)

Mot slutet av 1800-talet var bävern utrotad i landet, men återinplanterades 1922, idag finns runt 100 000 bävrar i Sverige.

Bävern lever i familj med ett par och deras avkomma ,i byggda hyddor eller hålor grävda i strandbrinken. Under sommaren äter bävern främst vattenväxter och örter, resten av året är det kvistar och löv från lövträd, främst björk som är födan. Vissa kolonier samlar vinterförråd av grenar och kvistar och lagrar dem under vattnet. Ungarna föds i maj-juni, normalt 2-3 stycken, och de stannar i reviret till två års ålder. Den viktigaste faktorn för begränsning av en bäverpopulation är tillgången på vinterföda.

Varje år skjuts runt 5000 bävrar i landet, vilket av vissa anses vara för lite, då stammen tål en hårdare avskjutning.

 

 

 

 

 

  hällekiskuriren.nu - Lokaltidning för Hällekis och Kinnekullebygden -