««  Tillbaka till ettan     ««  Till nyhetesarkivet  

001105
Jägareförbundet ändrar sin rovdjurspolicy

Jägareförbundet vill byta inriktning, från att skydda till att förvalta, vilket innebär jakt, förbundets ordförande anser att på sikt så är vargen ett hot mot älgjakten i landet.

Man kommer nu att inrikta sig på och arbeta för en aktiv jakt på björn, varg och lo. I dag finns det omkring 1500 björnar i Sverige, mer än 100 vargar och en lodjursstam större än på flera hundra år.

Största bekymret enligt jägarna är vargen, då man undviker att jaga i områden med varg för att skona hundarna. Vargstammen håller på att öka i snabb takt, och i år räknar man med att det har blivit 40-50 nya valpar.

Enligt vissa jägare så kan vi förvänta oss att ha varg i Kinnekulleområdet redan denna vinter, då de redan finns stationära både i Dalsland och uppe i Tiveden. Och då de hela tiden blir fler så söker sig ungdjuren till nya revis söder över i landet, södra delen av Vänern står nu näst på tur.

För en tid sedan cirklade ett antal vargar runt en ensam jägare i skogen, han klarade sig undan anfall denna gången, men vargarnas beteende är oroväckande, de har ingen respekt för människan och om de inte får det så vet man inte hur det kan komma att sluta. Många anser att man redan nu skall börja jaga dom så att de blir skygga och rädda för människan och söker sig till otillgängliga områden där de kan vara ifred.

 

 

 

 

 

  hällekiskuriren.nu - Lokaltidning för Hällekis och Kinnekullebygden -