««  Tillbaka till ettan     ««  Till nyhetesarkivet  

001105
Vassröjning i Sjöråsviken

För en tid sedan startade man årets arbete med att få bukt med vassen i Sjöråsviken. Med hjälp av mudderverk och fräsredskap tas vassen upp utefter sjökanten, så öppet vatten bildas närmast land och det blir cirkulation på vattnet. Dessa arbeten drogs igång i fjol och kommer även att fortsätta under nästa år, projektet beskrivs på detta sätt av kommuen:

  1. I inre delen av viken skall några öar som idag är inväxta i vass och vegetation delvis friläggas och en "mosaik" av genomströmmningskanaler och pooler skall skapas i vassarna. Detta leder till förbättrad cirkulation till ökad tillgänglighet och ökat skydd för fisk och fåglar.

  2. Två sund mellan fastland och ö respektive mellan två öar som idag är helt igenväxta öppnas upp. Öarna ligger som en gräns mellan Sjöråsviken och "Storvänern". Öppningen leder till ökad cirkulation och ökad vattenutbyte till viken.

  3. I anslutning till och utanför åns mynningsområde, skall cirkulationshindrande flytande "rotmattor" och visst del sediment tas bort.

De uppgrävda bottenmassorna utgör ett problem i sig, och då det rör sig om mycket stora mängder, så har man bl.a. gjort en konstgjord ö av dessa muddermassor.

Vass runt de små öarna kommer att tas bort, och senast höll man till och rensade utanför Jans holme.

Hela projektet innehåller ett flertal olika åtgärder, vill ni läsa mer om detta kan ni göra ett besök på följande sida: http://www.gotene.se/miljo/projekt4.htm

 

 

 

 

 

  hällekiskuriren.nu - Lokaltidning för Hällekis och Kinnekullebygden -