««  Tillbaka till ettan     ««  Till nyhetesarkivet  

001028
Premiär för "Vägen till Husaby"

I den kylslagna oktoberkvällen hälsades ett 80-tal besökare välkomna till Österplana kyrka, och till premiärföreställningen av "Vägen till Husaby", som nu uppförs för andra gången i år.

De levande ljusen i kyrkan förhöjde stämningen när spelet startade och bygdens historiska vinslag svepte genom kyrkorummet, den tog oss besökare med på en fantastisk tidsresa genom seklerna, där vi fick uppleva både mörka och ljusa händelser ur vår bygds förflutna.

Leif Olson som för dagen var iklädd rollen som Magnus Gabriel de la Gardie inledde spelet, men strax togs vi tillbaka till tusentalet och den bittra kampen mellan asatron och vite krist.

De utmärkta skådespelarna lät oss även möta en rad historiska personligheter som har haft anknytning till Kullen, Sigrid Storråda, vårt lokala helgon Elin från Götene, biskop Sigfrid, drottning Estrid med flera. Det hoppades lite fram och tillbaka i historien men allt var väl avvägt och passade bra in i sammanhanget, Olof Skötkonungs berömda silvermynt (Rex an Coll) gick som en röd tråd genom historien, och i slutscenen fick vi uppleva dopet av Olof Skötkonung och hans hov i Husaby källa.

En paus hade lagts in efter halva tiden, man fick sträcka på benen och de som kände för det kunde köpa en tunnbröddsrulle och lite dricka som såldes vid entrén.

Efter spelets slut fick skådespelarna varma och välförtjänade applåder, blommor utdelades av Leif Olson som även sade några väl valda ord. Föreställningen avslutades med att alla medverkande sjöng en finstämd och passande sång.

Betyget blir utan tvekan: Med beröm godkänt.

Bilderna har jag fått av Leif, och är tagna under sommarens föreställningar i Biskopsborgen i Husaby. Tyvärr var fotoljuset för dålig i Österplana kyrka, åtminstone för min enkla digitalkamera.

 

 

 

 

 

  hällekiskuriren.nu - Lokaltidning för Hällekis och Kinnekullebygden -