««  Tillbaka till ettan     ««  Till nyhetesarkivet  

001022
Kinnekullegården tappar arrendator

Den nuvarande arrendatorn av Kinnekullegården tecknade 1996 ett 10-årigt hyresavtal, detta tvingas han nu av hälsoskäl att bryta.

Kinnekullegården ägs av en stiftelse där Götene kommun och Friluftsfrämjandet ingår, den måste nu snarast hitta en ny hyresgäst eller besluta sig för om man skall sälja.

Fördelen med att man även i fortsättningen hyr ut anläggningen är att man då har full kontroll på verksamheten, men det medför en del utgifter för stiftelsen.

en även om en försäljning kommer att bli aktuell så kommer man till viss del att kontrollera vad som händer och sker med Kinnekullegården. Och det troliga är väl att den även i framtiden kommer att fungera som restaurang.

Det skulle ju vara ytterst olyckligt om den skulle falla i privat ägo och stängas för allmänheten, det skulle medföra att den lilla turism som finns kvar på toppen av Kinnekulle skulle minskas avsevärt.

Som upplysning till den som eventuellt är intresserad av att driva anläggningen kan nämnas att den byggdes i slutet på 50-talet och drevs som friluftsanläggning av Friluftsfrämjandet, men i mitten av 70-talet så förstördes Kinnekullegården genom en brand, men återuppbyggdes så gott som direkt. En större tillbyggnad gjordes i slutet av 80-talet, då kom bl.a. den östra delen till, med panoramafönster och en Naturum på undervåningen, där kom senare Turistbyrån att hålla till innan den i år flyttades till Husaby.

Stiftelsen har 2,7 miljoner kronor i skulder på anläggningen, dessa är sedan den senaste ombyggnaden, för övrigt finns det inga skulder. Den nuvarande arrendatorn har betalat 350 000 kronor om året i hyra. Uthyrning eller försäljning, den närmaste framtiden kommer att ge svar på hur det blir.

 

 

 

 

 

  hällekiskuriren.nu - Lokaltidning för Hällekis och Kinnekullebygden -