««  Tillbaka till ettan     ««  Till nyhetesarkivet  

001022
Inför "Vägen till Husaby"

Sommarens historiska spel "Vägen till Husaby" som uppfördes i historisk miljö i Biskopsborgen i Husaby, blev som väntat en succé, tyvärr var vädrets makter inte så värst inställsamma.

Det historiska intresset i bygden är och har varit stort, men det stora 1000-års jubileet i Husaby under sommaren, samt Jan Guillous böcker om tempelriddaren Arn från Arnäs har ytterligare förstärkt Skaraborgarna intresse för hembygdens intressanta historia.

Många missade tillfället att se "Vägen till Husaby" i somras, och det har framkomit önskemål om att det skulle uppföras igen. Man bestämde till slut att ett antal föreställningar skulle uppföras i Österplana kyrka i slutet av oktober. Kyrkan är stor och rymlig och passar utmärkt för ett historiskt skådespel som detta.

Men den oinvigde kan knappast ana hur mycket arbete som ligger bakom en sådan här föreställning, visserligen har man viss vana då det repeterades inför sommaren uppförande och sen har man ju alla föreställningar i Biskopsborgen att räkna sig tillgodo, men en del av materialet har nu skrivits om Av Leif Olson, och det är flera månader sedan man spelade senast, så fram till i går så hade man haft sex repetitioner, och fler lär det bli innan allt stämmer till punkt och pricka. Huvuddragen i spelet är dock de samma, och allt kretsar kring Husaby och dopet i källan.

Innan repetitionen började i går förmiddag, på plats i Österplana kyrka, satt Leif Olson som spindeln i nätet på en stol uppställd på scenen och försökte bringa ordning i alla detaljer, delade ut uppgifter till höger och vänster, verkade ha svar på de flesta frågor som ställdes och det syntes att här var det verkligen rätt man på rätt plats, hans sätt inger verkligen förtroende och han styr sina skådespelare med van hand.

Men skådespelarna och deras roller är bara en del i den stora organisationen bakom ett skådespel, allt omkring måste också klaffa till fullo om allt skall fungera. Precision och organisation är ett måste när det gäller skådespel, och enligt Leif är teater det mest oorganiserade som finns, då allt måste stämma in i minsta detalj, så det är det många drömmare som inte vet vad de skall göra med sina liv som söker sig till teatern, här har de en chans att organisera upp sina liv, då allt måste organiseras in i minsta detalj och stämma till punkt och pricka.

Bara en sådan liten detalj att när skådespelet uppförs så får det inte finnas någon sak på scenen som hamnat i fel tidsålder, en kvarglömd CocaCola flaska inverkar störande då den inte direkt passar hemma i 1600-tals miljö. Även sådana detaljer om vem som skall ansvara för att något sådant inte inträffar, och alla andra små uppgifter som måste skötas blir gjorda måste klaras ut på ett tidigt stadie.

Kyrkosalen hade igår viss likhet med en byggarbetsplats, det var ställningar som skulle resas, tält skulle sättas upp, scenbelysning anslutas och riktas in, mängder av små detaljer skulle ordnas, mycket måste stämma om Vägen till Husaby skall bli klar till nästa helg.

Efter några timmars genomgång av detaljerna är det så dags för att börja själva repetitionen. Inledningen spelades upp och Magnus Gabriel de la Gardie kommer in på sceen...... resten får ni ta reda på själva, nästa helg är det dags för uppförandet av det historiska spelet "Vägen till Husaby" i Österplana kyrka, är ni det minsta intresserad av lokal historia så skall ni definitivt inte missa detta tillfälle, klicka här för mer information om tider och var ni kan beställa biljetter.

 

 

 

 

 

  hällekiskuriren.nu - Lokaltidning för Hällekis och Kinnekullebygden -