««  Tillbaka till ettan     ««  Till nyhetesarkivet  

001020
Kanalträd räddas

Under 1800-talet planterades tusentals träd utefter Göta kanals blå band, från Vänern till Mem vid Östersjön. Många av träden har genom årens lopp försvunnit och andra håller nu på att dö av hög ålder. Det glesnar allt mer och mer i trädens led längs med kanalen, då inga nya har planterats på många år.

Nu skall det tas kraft tag för att rädda den långa trädallén utefter Göta kanal. Det är föreningen Göta Kanals Vänner och Trädgårdsföreningen i Skaraborg samt Göta kanalbolaget som nu drar igång en trädplanteringskampanj. I början av veckan planterades det första trädet i Lyrestad. Man har sen delat in kanalen i 40 etapper, ett par etapper skall sen varje år förses med nyplanterade träd, totalt skall 5000 stycken planteras.

Men de ekonomiska resurserna är dock begränsade, så förhoppningen är nu att privatpersoner och/eller företag skall gå in med kapital för att stödja detta trädplanterings projekt.

Så skulle du vilja bli delägare i ett träd vid kanalen så kostar det 250 kronor, men om du lättar på portmonnän och halar fram 2000 kronor så kommer du att bli ensam ägare till ett av träden.

På Göta kanalbolagets hemsida kan du under hösten ta del av den inventering som gjorts av träden. I dag finns det över 10 000 träd utefter kanalen.

 

 

 

 

 

  hällekiskuriren.nu - Lokaltidning för Hällekis och Kinnekullebygden -