««  Tillbaka till ettan     ««  Till nyhetesarkivet  

001016
Byggstart för nya värmeverket

I torsdags togs det första officiella spadtaget på det nya värmeverket i Götene, om ca ett år så skall det vara klart för att tas i drift, norr om Arla, på andra sidan om väg 44 kommer det att placeras.

Det är Vattenfall som bygger och även senare skall driva värmeverket, det kommer att producera 130 GWh/år och av dessa kommer 110 GWh/år att förbrukas av Arla, resterande del kommer att utnyttjas av det kommunala fjärrvärmenätet.

Energiproduktionen är naturligtvis av miljövänlig art, man kommer att använda sig av flis, bark och briketter som eldningsmaterial, och på detta vis så ersätter man 10 000 kubikmeter olja per år, vilket ger en bra miljömässig vinst.

Tre ångpannor kommer att finnas på anläggningen, den största är en biobränslepanna på 25 MWh och de två mindre som skall vara till reserv är oljepannor på vardera 16 MWh. Själva byggnaderna kommer att bli ca 90 gånger 90 meter med en maxhöjd på 25 meter, skorstenen kommer dock att sträcka sig 40 meter upp i skyn. Färgen på den nya anläggningen kommer att bli i olika gråa nyanser med inslag av en mörkare gul färg.

I samband med att man skall dra en kabel under väg 44 till Arlas anläggning kommer man att anlägga en gång- och cykeltunnel under vägen. Ett önskemål om detta har sedan en tid tillbaka funnits från skolans sida, då de har sin skolskog på norra sidan av 44:an och ofta måste korsa den stundtals hårt trafikerade vägen.

Kostnaden för hela klaset ligger runt 130 miljoner kronor, 30 % av dessa kan man få av staten i bidrag, kravet är då att allt skall vara klart och i drift före den 1 januari år 2002.

 

 

 

 

 

  hällekiskuriren.nu - Lokaltidning för Hällekis och Kinnekullebygden -