««  Tillbaka till ettan     ««  Till nyhetesarkivet  

001006
Fyren färdigmålad

Sommargästerna har lämnat Kinnekulle Camping för säsongen, åtminstone de flesta, några entusiaster brukar tillbringa helgerna här även sedan höstlöven täckt marken och mörkret och kylan börjar göra sig påmind.

Men innan vintern hann man i alla fall bli klar med renoveringen av den gamla fyren, den får i dagarna de sista penseldragen med färg och lyser nu bländande vit där den står längst ut på piren som en vaktpost vid hamnens inlopp.

En del dåligt virke har blivit utbytt, järndetaljer fräschats upp och kopparplåtarna på taket har blivit rengjorda och blänker nu i solskenet.

Det som nu återstår är att rengöra fyrens sockel, den skall inte vara målad utan stenen skall ha sitt naturliga utseende. Ingenting har gjorts åt fyrens inre, men det finns inget behov av detta heller då virket är friskt och ingen kommer att få tillträde till fyrens inre där väggarna är fulla av namn på tidigare besökare.

En av Vänerns äldsta fyrar har räddats till eftervärlden, och den kommer nu att stå sig i många år efter denna renovering, och pryda sin plats vid Hellekis hamn.

 

 

 

 

 

  hällekiskuriren.nu - Lokaltidning för Hällekis och Kinnekullebygden -