««  Tillbaka till ettan     ««  Till nyhetesarkivet  

001005
Viktiga datum för vintertrafikanter

Inför den kommande vintern så finns det ett antal datum som man bör ha i minnet, 1 oktober, 1 november, 1 december.

Den 1 oktober får du börja att använda dina vinterdäck och sen får du ha på dom till den 30 april. Undantag från dessa datum kan göras om det råder vinterväglag.

Den 1 november sänks hastigheten på vissa av landets vägar som anses ha särskilt svårt vinterväglag. Hastigheten på dessa vägar kommer att vara sänkt 1 november t.o.m. 15 mars i södra Sverige och t.o.m. 17 april i Norrland och Dalarna.

Den 1 december är det datum då det blir tvång på att använda vinterdäck, detta tvång gäller till den 31 mars.

Vinterdäck kan vara antingen dubbade eller odubbade, och kravet gäller för personbil, lätt lastbil och buss med en totalvikt av högst 3,5 ton samt släpvagn som dras av ett sådant fordon. Sommardäck med snökedjor på fordonets samtliga hjul betraktas som likvärdig utrustning och kan vara ett alternativ till vinterdäck.

Men det finns undantag från reglerna om användning av vinterdäck, vilket innebär att ett fordon kan få köras med sommardäck även på vinterväglag, under förutsättning att det kan ske utan fara för trafiksäkerheten i följande fall:

  • Provkörning eller bogsering av fordonet i samband med reparation
  • Kortaste väg till och från närmaste besiktning
  • Om fordonet är trettio år eller äldre
  • Utlandsregistrerade fordon
  • Färd som påbörjas eller avslutas i utlandet

Den 1 december har man nu utökat kravet på mönsterdjup på vinterdäcken från att ha varit 1,6 mm till 3 mm.

Sen har vi ju det vanliga problemet, när räknas det som vinterväglag. Det är polisen som gör bedömningen när det är vinterväglag, men en generell definition av vinterväglag är: snö, is eller frost på vägbanan. Man kan alltså köra med sommardäck en dag på vintern om vägbanan är torr och ren, men Vägverket rekommenderar ändå att man har på sina vinterdäck hela vintern då snö och halka kan komma snabbt. Dessutom hårdnar sommardäcken vid lägre temperaturer och kan redan vid 5 plusgrader ge ett försämrat väggrepp.

Det finns inget förbud att använda sig av gamla vinterdäck, men Vägverket rekommenderar att man inte använder sig av däck som är äldre än 10 år däckets friktionsegenskaper försämras genom ålder och förslitning.

 

 

 

 

 

  hällekiskuriren.nu - Lokaltidning för Hällekis och Kinnekullebygden -