««  Tillbaka till ettan     ««  Till nyhetsarkivet  

000909
Kullens sista lanthandel

För ett femtiotal år sedan fanns det ett 30-tal lanthandlare runt Kinnekulle, men då de stora livsmedelsbutikerna ökade i antal i städerna blev det dödsdomen för de små landsortsbutikerna, de dukade under en efter en.

I dag finns endast ett fåtal kvar i landet, och på Kinnekulle endast en butik som för en relativt anonym tillvaro. Butiken heter Gunryds lanthandel och ligger i Kinne-Malma, på vägen mellan Fullösa och Kestad.

Affären startades upp 1913 av de bägge bröderna Berggren, som även drev den affären som låg uppe i backen mot Österplana. Under årens lopp har ägare skiftat flera gånger, men 1959 övertogs butiken av makarna Gunryd, efter makens bortgång driver nu Aina butiken på egen hand.

Det är inte utan viss förvåning man träder in i den lilla lanthandeln och upptäcker att sortimentet är förvånansvärt brett. Här finns en mängd färskvaror som mjölk, charkuterier, frukt och grönt, mjöl, makaroner och övriga varor samt en mängd alldagliga och nyttiga artiklar till hushållet. Det är imponerande att en sådan liten butik kan hålla ett så komplett sortiment.

Den gamla lanthandels känslan infinner sig direkt när man kommer innanför dörren till affären, men tyvärr så lever den liksom de flesta andra kvarvarande lanthandlare i landet på övertid, och det är inte utan visst vemod man måste konstatera att en epok i landets historia håller på att gå till ända.

 

 

 

 

 

  hällekiskuriren.nu - Lokaltidning för Hällekis och Kinnekullebygden -