««  Tillbaka till ettan     ««  Till nyhetsarkivet  

000825
Karolinerritten inställd p.g.a. kvarka

Några fall av den fruktade och smittsamma hästsjukdomen kvarka har blossat upp på några ställen i regionen. För att inte smittan skall spridas vidare bland hästarna så rekommenderar nu länsveterinären att ett totalförbud införs mot alla former av hästtävlingar i hela området.

Flera hästtävlingar tvingas nu ställas in, bl.a. kommer långdistanstävlingen Karolinerritten inte att genomföras som planerat den 3 september, och den kommer heller inte att flyttas till något senare tillfälle i år.

Kvarka är en mycket smittsam sjukdom hos hästar som orsakas av bakterien Streptococcus equi. Hästen får varig snuva och svullna lymfknutor i underkäksgropen och svalget, samt feber, det bildas sen bölder i dessa lymfknutor, hästen tillfrisknar efter några veckor. Infektionen kan ibland spridas till andra lymfknutor i kroppen, kastad kvarka, och kan då innebära ett få ett mer svårartat förlopp. Insjuknade hästar skall isoleras och behandlas med penicillin. Sjukdomen sprids genom kontakt mellan sjuka hästar och man försöker isolera infekterade stallar så länge man misstänker att det finns smittan finns kvar. Smittan kan även överföras från människa till häst, om man besökt ett stall med kvarka och inte noggrant rengör kläder, stövlar o.d. kan smittan den vägen tas med till andra stallar man besöker.

 

 

 

 

 

  hällekiskuriren.nu - Lokaltidning för Hällekis och Kinnekullebygden -