««  Tillbaka till ettan     ««  Till nyhetsarkivet  

000823
Lågflygande plan över Skaraborg

Under sensommaren kommer det då och då att dyka upp lågflygande plan över Skaraborg, det är Sveriges geologiska undersökning (SGU) som skall försöka få fram en karta för hela landet när det gäller vad som finns under markytan.

Sveriges geologiska undersökning, SGU, är central förvaltningsmyndighet för frågor om landets geologiska beskaffenhet och mineralhantering. Man undersöker Sveriges jordarter, berggrund och grundvatten för att tillgodose samhällets behov av geologisk information, främst inom områdena miljö och hälsa, fysisk planering, naturresurshushållning, jord och skogsbruk samt totalförsvar. SGU skall också verka för ett ekologiskt och ekonomiskt balanserat utnyttjande av landets mineralresurser.

På den karta man skall upprätta skall man bl.a. kunna se berggrunder, jordarter, vattentillgångar mm. Den kan sen avvändas till att göra radonriskbedömningar, mineralprospektering och kartläggning av sviterna från Tjernobylolyckan.

Denna kartläggning kommer man att hålla på med i landet fram till år 2008 då den rikstäckande kartan beräknas vara klar.

 

 

 

 

 

  hällekiskuriren.nu - Lokaltidning för Hällekis och Kinnekullebygden -