««  Tillbaka till ettan     ««  Till nyhetsarkivet  

000820
Besök i Spiken

Endast ett stenkast från Läckö slott så ligger det lilla pittoreska fiskeläget Spiken. Det är det enda fiskeläget vid Vänern och har kommit att bli ett mycket populärt turistmål.

Fiskeläget har under senare år förnyats och blivit en funktionell arbetsplats för de 15-tal fiskare som utgår här ifrån. Det är nu en modern fiskehamn i klass med de som finns på Västkusten. Stora mängder fisk landas i Spiken från fångstplatserna ute på Vänern, och ett antal rökerier finns på platsen.

Det är just fiskrökerierna som ger Spiken dess karaktär, och de tillresta besökarna som både kommer sjö- och landvägen kan köpa färsk rökt Vänerfisk på ett flertal ställen.

Det finns även en restaurang där det bjuds på många läckerheter, och naturligtvis så är man inriktad på fisk. Några caféer finns för en kopp kaffe med dopp men även glass i olika former och korv finns att tillgå.

Man kan bara strosa runt och njuta av folklivet och platsen, besöka hantverksbutiker och sjöbodar, sätta sig ner på klipphällen och avnjuta en nyrökt sik är heller inte fel.

Om man känner för en tur ut på böljan den blå så finns det möjlighet att borda sightseeingbåten Magnus Gabriel som kör rundturer med utgångs hamn Läckö. På denna båt finns det även en servering och ibland anordnas det räkkryssningar.

Denna dagen hade missionsbåten Elida lagt till i Spiken en stund, och när man sen avseglade så skedde det med sång och musik från båtens däck.

Man har även en fint anordnad småbåts- och gästhamn med tillhörande bekvämligheter, och om man tar en till på anslagstavlan nere i hamnen så finner man att det finns ett stort utbud av stugor att hyra i området, och det till bra priser. Det är även på gång att uppföra ett antal campingstugor i området.

Den lilla speceriaffär som förr fanns i Spiken och som framförallt uppskattades av båtturisterna har nu tyvärr lagts ned.

Rökerierna i spiken håller öppet från juni till augusti, så passa på att göra ett besök innan det stänger för säsongen.

 

 

 

 

 

  hällekiskuriren.nu - Lokaltidning för Hällekis och Kinnekullebygden -