««  Tillbaka till ettan     ««  Till nyhetsarkivet  

000818
Utvecklingen i Hällekis - hösten 2000

Då och då försöker HK att göra en liten sammanfattning av utvecklingen i Hällekis och dess närhet. Nu var det ett tag sen sist så det kan nog nu vara på sin plats att försöka sig på en nyuppdaterad sammanfattning. Följande har alltså skett eller är på gång:

Då det förelåg en överhängande risk för att det skulle ske en allvarligare olycka vid busshållplatsen vid skolan i Hällekis, har man nu den senaste månaden arbetat med att iordningställa en ny busshållplats. Denna ligger mellan skolan och Hönsäters slott, målsättningen har varit att få denna klar till skolstarten.

Fyren i Hällekis hamn, som är en Väners äldsta, var på god väg att förfalla, men pengar anslogs, och en renovering håller nu på att genomföras.

Hönsäters slott är fortfarande till salu för 6,5 miljoner, det har varit flera intresserade, däribland norrmän, men ännu har ingen slagit till. Skall det bli privatbostad åt någon penngastinn, eller kommer det ännu en gång att startas upp någon rörelse som säkert många redan i förhand anser kommer att misslyckas.

Kommunen håller nu i dagarna febrilt på med att försöka hitta en arrendator till Falkängen i Hällekis, som kommunen inte längre vill driva i egen regi då man årligen har gått med förlust. Några intressenter finns, men ännu är inget kontrakt skrivit. Ovissheten om framtiden är stor bland alla hantverkarna.

En ny brygga har byggts till i småbåtshamnen i Hällekis, planer på ytterligare förbättringar finns.

En ny pub och restaurang är på gång i samhället, under sommaren har det varit en febril aktivitet vid "Tandläkarns", Carina bygger ett nytt restaurangkök och skall inreda en pub och restaurang, som förhoppningsvis kommer att dra igång under hösten.

Utsiktstornet lyser nu rött och grant efter att ha målats om och genomgått en mindre reparation.

Dammen i Hällekis har rensats upp och en fontän har satts i för att få lite cirkulation på vattnet.

Avsaknaden av en bensintapp är stor, men ännu verkar inget vara på gång. Stigen/vägen mellan viadukten och Församlingshemmet har hyfsats till och fått ny belysning, det har även röjts en del i skogen längs med vägen.

Fartdämpande refuger kommer troligen att anläggas vid infarten till samhället från Forshemshållet.

Den planerade utbyggnaden av fjärrvärmenätet i Hällekis har ännu inte kommit i gång.

En handikappanpassad brygga har uppförts vid vid sjön i Cementas gamla stenbrott.

På parkeringen vid "Kiosken" i Hällekis har man satt upp en ny informationskarta/tavla för turister, vilket även har skett på flera ställen runt "Kullen".

Uppe på Högkullen har man under våren påbörjat en uppröjning och rensning av skogen, förhoppningsvis kommer man att fortsätta med detta framöver.

 

 

 

 

 

  hällekiskuriren.nu - Lokaltidning för Hällekis och Kinnekullebygden -