««  Tillbaka till ettan     ««  Till nyhetsarkivet  

000815
Forshems gästgivaregård

Gästgivaregårdarnas historia anses ha börjat redan 1280, det var då Magnus Ladulås föreskrev i Alsnö stadga att det skulle finnas en man i varje by som kunde ta hand om vägfararna. Härbärgering och skjuts av resande har tidigare ansetts vara ett statligt ansvar och många förordningar har utfärdats.

Ett mer ordnat gästgiveri kom till 1649 då det skulle finnas gästgivare varannan mil, de fick rätt att utskänka brännvin och kom även senare att tillhandahålla skjutsning som förut varit lagt på bönderna, men gårdarna kom även att ha många andra funktioner genom åren såsom samlingspunkt i byn, post, tingsplats, handelsbod mm. År 1855 fanns det 1473 gästgiverier i landet, 78 år senare, 1933, upphävdes skjutsstadgan och med den var gästgiveriorganisationens historia till ända.

Förr hette Forshems Gästgivaregård Korsgården men 1627 bytte man namn till Gästgivaregården, men troligen har gästgiveriet anor från medeltiden. Att gården stått på sin nuvarande plats sedan 1564 vet man med säkerhet.

Många kända personer har stannat till här genom århundradena bl.a. 1718 gjorde Karl XII liktåg ett stopp här i Forshem, 1746 var det Carl von Linne som gjorde ett besök på gästgiveriet under sin Västgötaresa, även författaren August Strindberg gjorde en visit.

Gästgiveriverksamheten lades ned 1919 och huset höll på att gå förlorat då det 1964 såldes som rivningsvirke för 600 kronor. Men då trädde Forshems hembygdsförening in och köpte gården som räddades till eftervärlden och en renovering genomfördes.

Sedan 1991 drivs åter Forshems Gästgivaregård som ett matställe, men någon logiverksamhet som det fanns förr på Gästgivargårdarna har man inte startat med. Det finns dock kvar ett av logirummen från den tid det begav sig.

Under tiden 1 maj till 31 augusti så håller man öppet dagligen, resten av året hålls det bara öppet under helgerna med undantag för julhelgen då man serverar ett gammaldags julbord under tre veckor.

Gårdens inredning går i 1800-talets allmoge stil och hela huset är fyllt av gamla antika saker och möbler och upplevs nästan som ett museum. I ett uthus inryms ett hembygdsmuseum med rnånga antika föremål som skänkts av lokalbefolkningen.

I början av nästa år kan ni kanske se Forshems Gästgivaregård i TV, en dokumentärfilm har spelats in där man följer livet på gården under ett år.

Gör gärna ett besök på Gästgivaregårdens egen hemsida på denna adress http://home.swipnet.se/forshems-inn/

 

 

 

 

 

  hällekiskuriren.nu - Lokaltidning för Hällekis och Kinnekullebygden -