««  Tillbaka till ettan     ««  Till nyhetsarkivet  

000723
Torpaspelet med Leif Olsson

Leif Olsson som stod för sommarspelet "Vägen till Husaby" i Biskopsborgen i Husaby är nu åter i farten, nu med Torpaspelen vid det medeltida Torpa stenhus som ligger på ett näs i de mörka gränsskogarna några mil söder om Ulricehamn.

Torpaspelet skrevs för 50 år sedan, men nu har Leif till viss del skrivit om det och satt sin egen prägel på spelet som har premiär denna helgen och håller på till den 5 augusti.

Torpaspelen ges för andra säsongen , det är många aktörer i vackra tidstypiska dräkter, med originalskriven sång och musik. Och det stämningen lär nog infinna sig då det utspelas just på den plats där allt en gång i tiden skedde.

Spelets handling är i korta drag följande, den unga jungfru Katarina Stenbock var dotter till riksrådet Gustav Olofsson(Stenbock) och systerdotter till Gustav Vasas andra gemål Margareta Leijonhufvud. Hon åtrås av kung Gustav Vasa när hans förra gemål avlidit, men hon har egna planer på att gifta sig med en annan. Katarinas far, Gustav Stenbock, ser dock till att dottern gifter sig med kungen, men släktskapet med Gustav Vasas andra gemål ansågs vara ett hinder för giftermålet enligt Mose lag. Det blev bröllop trots protester från Vadstena 1552. De fick inga barn och hon överlevde Gustav med 61 år och levde som änka resten av livet på Strömsholms slott. Kan detta ha berott på att Katarinas lillasyster under tiden då hon var gift med Gustav hade gift sig med den man hon tidigare åtrått, Gustav Johansson Tre Rosor.

I fjol var det strykande åtgång på biletterna till spelet och det lär nog även i år bli svårt att få tag på någon om man är sent ute, men ett försök är det alltid värt då spelet bjuder på en spännande intrig i den historiska miljön vid Torpa stenhus. På denna klokast.se/Castellum/Spel.html sida hittar ni speltider och ställen där ni kan försöka köpa en biljett.

 

 

 

 

 

  hällekiskuriren.nu - Lokaltidning för Hällekis och Kinnekullebygden -