««  Tillbaka till ettan     ««  Till nyhetsarkivet  

000716
Mösseberg - ett utmärkt utflyktsmål

Mösseberg vid Falköping är ett av Västergötlands sju platåberg, det utgör ett utmärkt utflyktsmål för framförallt barnfamiljer och de som söker en stunds rekreation och avkoppling i ett fint och välunderhållet fritidsområde.

På toppen står ett utsiktstorn i rött tegel, det stod klart 1902 och byggdes för att de som vistades på Mössebergs kurort skulle ha ett utflyktsmål och få en lagom stärkande promenadtur upp på berget.

Strax norr om tornet ligger Mössebergs djurpark, ett fint område med asfalterade promenad vägar som gör det lätt att ta sig fram även med barnvagnar. I ett antal inhägnader finns några vanliga djur som hjortar, getter, grisar, hönor kor och hästar. I en damm simmar gäss och ankor, och flera påfåglar strövar fritt på området. Barnen brukar uppskatta ett besök hos dessa djur, och de kaniner som finns i en av områdets byggnader.

Barnen kan även förlusta sig på de två fina lekplatser som finns på området, det finns många olika lekredskap att utforska. Många campingbord finns på området där man kan avnjuta sin medhavda matsäck eller bara sitta ned och rasta en stund.

Många fina strövstigar finns för de som vill promenera en stund och njuta av den underbara utsikten, på ett flertal ställen finns bänkar i anslutning till fina utsiktspunkter, utmärkta ställen för en picknick.

Den som inte vill vandra kan åka med det mobila turisttåget som kör ett flertal turer om dagen under sommaren. Turen går från stadens torg och upp på berget och passerar restaurangen Bredablick, campingplatsen, utsiktstornet och djurparken, detta tar drygt en timma. Om det hinns med körs även en kortare tur uppe på berget mellan de långa turerna. Den mycket sympatiske tågföraren berättar under turens gång om Mösseberg och dess omgivningar och det på ett mycket trevligt och underhållande sätt.

Avsluta gärna utflykten med en fika på restaurang Bredablick, som ligger på bergskanten med en vidunderlig utsikt över Falköping och Ålleberg.

Barnfamiljerna är de som är mest representerade i detta område, då det erbjuder en mängd aktiviteter för barnen och en stunds avkoppling i gröngräset för föräldrarna. Under soliga sommardagar är det många som söker sig till toppen av Mösseberg, ett utmärkt ställe för en endagsutflykt för de som bor eller besöker länet.

 

 

 

 

 

  hällekiskuriren.nu - Lokaltidning för Hällekis och Kinnekullebygden -