««  Tillbaka till ettan     ««  Till nyhetsarkivet  

000715
Riddarveckan förflyttar Hova till medeltiden

En medeltida stämning har lagt sig över Hova denna veckan, gycklare, krämare, kungar, riddare, prinsessor och tiggare trängs i dunklet på den lilla gatan i Ridddarbyn där salustånden står tätt packade och utbudet är allehanda.

Mat serveras på ett flertal ställen och i Magnus Ladulås lada serverades kulinariska läckerheter så som "Jungfru Magdalenas kryddiga kålsoppa" och den "kolgrillade Galten", maten avnjöts till underhållande medeltida musik.

Riddarveckan hålls för 11:e året i rad och i år pågår den mellan den 8 till 16 juli, sedan starten har den utvecklats mer från år till år och hela samhället engagerar sig i detta, alla funktionärer måste vara utklädda i medeltidsdräkter. Besökarantalet är det svårt att få grepp om, men i fjol gissade man att det låg någonstans mellan 80 000 och 90 000 stycken under veckan.

De som besökte detta evenemang något av de första åren som det anordnades kommer nu inte att känna igen sig om man gör ett besök idag, det som från början i stort sett bara var ett tornerspel har utvecklats till något stort, som bjuder på allehanda upplevelser under hela veckan, och Hova har blivit en bra ersättning för Medeltidsveckan i Visby för de som inte vill eller kan resa dit för att få uppleva lite av den medeltida stämningen som onekligen infinner sig efter en promenad längs med gatan i riddarbyn.

Barnen får också sitt lystmäte tillfredsställt under riddarveckan, en hel riddarborg har byggts upp som de äventyrslystna barnen kan härja runt i en stund, passande attribut som sköldar, svärd och små medeltidsdräkter säljs på ett flertal platser. Ponnyridning, legoborg, clownuppträde, sagovandring mm finns för de som så önskar, och barnen vill nog pröva på det mesta.

På kvällen är det dax för dagens stora begivenhet, tornerspelen, då drabbar segertörstande riddare samman med lansar och svärd för att föra sin herre till kungakronan och vinna den sköna möns gunst. Det är en färgsprakande upplevelse med frustande hästar, tappra riddare och gycklare i en salig blandning, allt framfört på ett underhållande sätt, 1300-talets folkfest har flyttat till våra dagar.

Här följer till sist några korta rader om den historiska bakgrunden till att denna riddarveckan arrangeras just i Hova:

Året är 1275, platsen är någonstans i Hovas närhet, exakt vart slaget stod vet ingen. Det är midsommartid, Birger Jarls son Valdemar Birgersson är kung i Sverige, men inte särskilt omtyckt då endast fördrev sin tid med att roa sig. Två av hans bröder, Magnus och Erik, var inte alls nöjda på vilket sätt han regerade landet, så när kungen drog iväg på pilgrimsfärd så passade Magnus på att bygga upp en här med hjälp av den Danske kungen Erik Klipping.

Hären bestod av vältränat danskt och tyskt fotfolk och riddare, Magnus och Eriks härar strålar samman i södra Västergötland och tågar upp mot Svealand. När Valdemar kom tillbaka från sin pilgrimsresa och fick reda på krigshotet samlade han kvickt ihop en dåligt rustad bondehär som han skickade ner genom Tiveden. Valdemar själv är inte med, han sitter i Ramundsboda och spelar schack med en munk.

Härarna drabbade sen samman vid Hova, kampen måste ha varit väldigt ojämn när vältränade legoknektar gick lös på en hop bönder, och utgången kunde naturligtvis bara bli en. Magnus vann slaget, Valdemar försökte fly då han fick bud om att hans här förlorat, men tillfångatas och fick avstå kronan till sin bror Magnus, som sedermera får tillnamnet Ladulås.

Riddarveckans hemsida

 

 

 

 

 

  hällekiskuriren.nu - Lokaltidning för Hällekis och Kinnekullebygden -