artikel
000621
Dammen i Hällekis får äntligen en översyn

Enligt lokal sägen så skall den stora dammen i Hällekis ha byggts av de ryska krigsfångar, som på 1600-talet fanns på Hönsäter. Dammen har under årens lopp utgjort en prydnad för samhället och under många år fanns en liten vasshydda i mitten av dammen där änder höll till, dessa bidrog också till att hålla vattnet öppet och rent.

Men när Cementa som skötte rensning och underhåll av dammen lades ner 1979 så upphörde allt underhåll, och förfallet började.

Under det senaste årtiondet har dammen allt mer och mer vuxit igen, en av de största bidragande orsakerna till detta är att man grävde av tillflödet, för lite mer än tio år sedan, i samband med att man ville tömma den damm som fanns uppe vid det gamla mejeriet som ligger bredvid Hönsäters slott. Då den utgjorde en risk för de närboende barnfamiljerna.

I början av 1990-talet tömdes dammen helt och rensades upp, en enkel "fontän" sattes ut i mitten för att syresätta vattnet, men sedan något år tillbaka har denna "fontän" gått sönder och inte reparerats. Försök med att lägga halmbalar i vattnet för att hålla tillbaka igenväxningen har endast gett minimalt resultat.

I fjol och i år har stora delar av dammens yta täckt av en grön sörja av alger, och tidvis har det kommit oangenäma dofter från dammvattnet som inte direkt uppskattats av de närboende.

Under årens lopp har det framförts både muntliga och skriftliga klagomål till kommunen om dammens skötsel, dels från den lokala PRO-föreningen men även från andra personer i samhället, och då främst från de som bor i direkt anslutning. En av de som under många år drivit och förespråkat att åtgärder måste sättas in, är vår egen kommunpolitiker Bernt Jansson, och nu till sist verkar det ha gett resultat.

  Bernt, Bengt och Hans
Under denna veckan så har kommunen börjat att rensa upp i dammens omgivningar, gräs och sly har tagits bort så att dammen åter har blivit fullt synlig. Nu tar man nästa steg och kommer att sätta ut en flytbrygga i dammens mitt, där skall en pump placeras och en fontän med flera strålar monteras, så att man kan få cirkulation på vattnet så att det syresätts och igenväxningen stoppas.

Hur man skall gå tillväga för att resa upp den gröna sörjan av flytande alger som redan finns, är tveksamt, men kanske kan dom försvinna av sig själv bara vattnet kommer i rörelse. Men det primära problemet är att tillflödet stoppats, vattennivån i dammen har minskat med ca en halvmeter, och om sommaren blir varm så kommer det att ske en betydande avdunstning. På något sätt måste det gamla tillflödet åter ledas ner till dammen om man på sikt skall lösa problemet.

Dessa åtgärder som nu görs får bara inte bli en engångsföreteelse, dammen och dess omgivningar kräver årlig skötsel om den skall kunna hållas iordning. Bernt säger att en lösning kan vara om någon lokal förening åtar sig denna skötsel mot att man får en viss ersättning för detta från kommunen, föreningarna dras ju ständigt med att få ekonomin att gå ihop så det kan bli ett litet tillskott till kassan.

De flesta i samhället anser nog att en välskött damm är en prydnad för samhället och som bör finnas kvar, men som den idag ser ut utgör den igen skön syn för alla turister och andra som passerar på genomfartsvägen strax intill dammen.


Om denna sida visas separat, klicka här för att ladda alla ramar och komma till Hällekis Kurirens första sida. Hällekis Kuriren » » »  [ reload frames ]