Lokaltidning för Hällekis och Kinnekullebygden - uppdateras dagligen med färska nyheter

000610

Andrée´s utgrävning

Under några år har Bertil Ström och Bengt-Erik Askerlund på fritiden då och då försökt ta reda på bakgrunden till Andrées besök och "utgrävning" i kontakten mellan lerskiffern och diabasen på Kinnekulle. Efter att ha "forskat" i väl snart fyra år har man ännu inte löst frågan, men kommit en bit på väg.

De har nu bestämt sig för en mycket välgrundad hypotes, att Andrée gjorde grävningen lördagen den 17 augusti 1895 sannolikt i närvaro av bl.a. geologen Gerard de Geer. Det innebär att det i sommar är 105 år sedan. Eftersom 100-års minnet missades får man nu ta ett 105-års minne i stället.

För att förbereda detta måste "gropen" rensas från stenblock och nedfallen Jord. Intresserade är välkomna till platsen lördagen den 5 augusti kl 10.00. Medtag spade, spett och en spann att bära jord i. Ta också gärna med matsäck!

På den aktuella dagen 17/8 skall man sedan försöka hitta på någon liten ceremoni på platsen.

Var är då platsen? För den som inte varit där är det lättast att åka från Hällekis den asfalterade vägen upp mot Högkullen och Kinnekullegården. Precis där det planar ut ca 700 m innan slalombacken och Kinnekullegården finns en parkeringsplats t.h.. I dess östra kant går en liten väg med en skylt "Ej genomfart". Åk den vägen ca 400m. Där finns en vägkorsning med en bom för "nedre" vägen. Där går bra att ställa bilen. Ca 50 m upp i sluttningen finns "gropen". En liten skylt kommer att sättas upp "Andrées grävning" där skogsvägen börjar.