Lokaltidning för Hällekis och Kinnekullebygden - uppdateras dagligen med färska nyheter

000602

Projektet "Klingande kulle" officiellt invigt

Invigning av Staffan Albinsson
På torsdags eftermiddagen invigde projektansvarige Staffan Albinsson "Ljudodlingen" i stora växthuset på Hellekis, efter det att ett stycke spelats på harpa, därmed var även hela projektet "Klingande kulle" också officiellt invigt. Ett hundratal personer hade kommit till denna invigning, det utbringades ingen sedvanlig skål vid invigningen utan man applåderade istället, vilket ansågs passa bättre då hela projektet handlar om ljud i olika former.

I det tropiskt varma växthuset fick sen besökarna gå runt och titta på samt lyssna och själva skapa ljud på de
Utställning i stora växthuset
olika ljudinstallationerna, i det förtrollade rum med fantasieggande upplevelser för alla sinnen som går under namnet "Ljudodlingen".

Konstnärerna som varit med och tagit fram alla ljudinstallationer var med och presenterade sina skapelser, de hade fått fria händer att skapa vad de ville, bra det hade med ljud att göra.

"Hothouse Chimes" av Edna Cers
Ett vattenhjul med ett rännsystem frambringade dova kyrkklocksliknade toner på ett par klockor, detta konstverka kallades "Hothouse Chimes" och var framtaget av Edna Cers och Anders Folkesson.

Konstnären och en av de mest involverade personerna i hela "Klingande kulle" projektet, Per-Uno Pettersson hade konstruerat två ljudande skåp, där besökarna själva kunde medverka vid ljudframställningen, detta ljudkonstverk kallades "¿Que?..".

Tre keramikkrukor som spontant frambringade inspelade ljud stod i en rabatt, detta hade Katarina Botwid
Centralgestalten, den som lyssnar
och Per-Uno Pettersson tillverkat. Namnet på dessa krukor var "Cheramique Sonore".

I en stor vit cirkel i mitten av rummet sitter en huvudlös figur på en pall, denna kan symbolisera den centrala punkten i utställningen dit alla ljud flödar, jag vill kalla honom lyssnaren, men konstverket av Tommy Westerberg bär skylten "Utan titel".

Ett litet rum hade också byggts upp, där inne hittade man olika fåglar, och under dom fanns olika material där man själv kunde skapa ljud som påminde om dessa fåglars verkliga läten, om man
Ljudkrukorna
kramar en gummistövel kan det liknas vid morkullans ljud. Detta hade skapats av Martin Hansson, som även hade gjort "Ljudkokongen" som hängde i ett snöre från växthusets tak, och som man med ett par trummpinnar själv kunde åstadkomma olika ljudeffekter på.

Morkulla och stövel
Ljudodlingen håller öppet fram till den 26 september, gör gärna ett besök om ni har vägarna förbi, det är ett annorlunda inslag och ni lär säkert minnas den utställningen lång tid framöver, då det erbjuds ljudupplevelser som kanske inte är så vanliga.

I Falkängen i Hällekis öppnade även denna dagen Cybofonen, ett interaktivt ljudrum, där man genom rörelse med armar och ben själv kan forma sin ljudupplevelse. Detta rum har skapats av tonsättaren Thomas Bjelkeborn. Det håller öppet mellan klockan 12 och 18 under den 1 - 4 juni, samt 10 - 18 juni.

På lördag den 3 juni, invigs ljudskulpturen "WorldTune" i Falkängen. Denna skulptur är den första i sin sort i landet, men finns på ett flertal platser i världen. Den har kallats en akustisk ljudbarometer och förmedlar via Internet ljud från världens alla hörn, alla WorldTune skulpturer i världen är sammanlänkade, så om man på "Nätet" väljer att spela ett ljud så sänds det ut och spelas i samtliga skulpturer i världen. Ungdomar från bygden har varit med och tagit fram denna skulptur.

Ljudkokongen
Elever vid Estetiska programmet på De la Gardieskolan i Lidköping tar tagit foton på temat "kan man fotografera ljud", dessa ställs nu ut på Vin och Pimpinella på Hellekis Säteri.

Även på Läckö Slott finns det olika ljudinstallationer framtagna av Per-Uno Pettersson och Per Anders Nilsson.

Om man själv vill tillverka ljudredskap av olika naturmaterial och med hjälp av hantverk och traditioner så kan man anmäla sig till en kurs kallad "Ljudkorgen", som anordnas i Falkängen den 15 och 16 juni, och den 14 och 15 augusti.

Under sommaren anordnas även ett antal olika konserter:

Den 28 juni kl 19.00 på Läckö Slott blir det en musikteaterföreställning om åtrå och bitterhet, kallad Inför kvinnan ställd.

Cybofonen i Falkängen
Den 19 juli klockan 19.00, en kulinarisk musikafton med tonsättaren Nikals Breman och vänner i Trädgården på Hellekis Säteri.

Strängarnas bro med Mats Bergström på gitarr blir det på Hjälmsäter den 9 augusti klockan 19.00.

Och slutligen föreställningen "Dörren", en familjeföreställning med Torbjörn Ahlström som är mimare. Föreställningen är på Läckö Slott den 20 augusti klockan 14.00.

Hela "Klingande kulle" projektet har tagits fram för att man vill uppmärksamma ljudets betydelse i den dagliga närmiljön, man vill ge olika sorters ljudupplevelser, vackra och andaktsfulla, men även påträngande och provocerande, fantasin och lekfullheten har prioriterats.