Lokaltidning för Hällekis och Kinnekullebygden - uppdateras dagligen med färska nyheter

000526

Utsiktsplatsen - turistpotential

Strax utanför Hällekis på vägen (lokalt namn på del av denna väg är "Gårkelesta") mot Medelplana finns en utsiktsplats där man kan njuta av en bedårande utsikt över Vänern och se solen gå ner borta vid Kållandsö. Läckö slott glimmar som en vit prick i solens sken, och Lurö skärgårds alla öar avtecknar sig tydligt i horisonten. Klara dagar kan man se över till Dalsland och Kroppefjäll.

  Utsiktsplatsen
Tyvärr så har utsikten nu blivit allt mer skymd av uppväxande träd och buskar, och en satsning på att göra en rejäl rensning inför den stundande turistsäsongen borde vara på sin plats.

Det finns ett antal campingbord uppställda på den intilliggande gräsmattan, dessa är välbesökta under sommarmånaderna. Platsen har även blivit en populär övernattningsplats för husvagnsägare. Det som är mindre bra är att hela den åkbara ytan består av grus, vilket medför att det vid torra perioder dammar något alldeles fruktansvärt från de besökande bilarna. Att sitta och äta vid campingborden vid dessa betingelser är ingen njutbar upplevelse.

Då man nu skall satsa på turismen runt Kullen, bl.a. genom EU-projektet "Big Lakes" så vore det nog inte fel att avsätta pengar till en asfaltering och iordningställande av utsiktsplatsen. En ny modern toalettanläggning borde uppföras, uppsättande av kartor och informationstavlor, mer och rejälare campingbord som kunde placeras i ett tilltalande arrangemang, gärna ihop med blommor och rabatter.

Lägg sen till några flyttbara bodar som kunde forslas dit till turistsäsongen, vilka kunde få hyras säsongsvis för drivande av kiosk eller annan turistinriktad verksamhet. Detta tillsammans med rätt marknadsföring och bra skyltning kunde säkert dra till sig åtskilliga turister.

Denna utsiktsplats har utan tvekan potential att bli en av vårt lands vackraste, frågan är bara om man är villig att satsa, och om det går att få loss det kapital som erfordras.

Skicka gärna ett mail till HK och säg vad ni tycker om detta förslag, kan det vara något att spinna vidare på eller är det helt förkastligt.